Twiske-Cross 2017

GRANDIOOS SCHOUWSPEL DANKZIJ DE HULP VAN VELEN

 

Ach, wat was het plots een prachtig gezicht: onze eigen ACC-cross in het volle, herfstachtige zonlicht. Een beetje schilder zou er zijn vingers bij aflikken.

Vooraf hadden we al rekening gehouden met een scenario zoals we dat van vorige edities kenden: dat we moesten zien te overleven in beestenweer. De voorspellingen waren immers wederom bar en boos. Maar tijdens de 40+ koers waren de omstandigheden al beduidend minder slecht dan was voorspeld, en tijdens de 40- wedstrijd brak op een gegeven moment het wolkendek volledig open en schenen er opeens goddelijk stralen op het parcours.

Dat had iets van een openbaring. Nu zagen we pas goed hoe fraai het kleurige lint van renners zich onder een knalblauwe deken al slalommend door het groen/bruingele landschap bewoog. Die verrukking duurde maar even (de koers was nog niet afgelopen of de kranen gingen boven weer open), maar dit moment, deze aanblik namen ze ons niet meer af. Hier doen we het allemaal voor.

En ‘we’ dat zijn er velen. Om een wedstrijd met meer dan 200 deelnemers, op een open terrein, met een route van boven de 2,5 kilometer in goede banen te kunnen leiden, heb je vele handen nodig. Die waren er gelukkig in overvloed. Vandaar een welgemeend hartelijk dank aan ieder die een bijdrage heeft geleverd. Vanuit onze eigen club waren dat: Mara, Manja, Loes, Jeannette, Inge, Marieke, Briek, Frans Donze, Frans Blom, Bert, Leon, Eric, Niek, Hans, Gerard, Sander, Koen, Joost, Djoen, Bart en Marlin.

Daarnaast kregen we onmisbare steun van Alex Schuttert, WTC De Amstel & Hein Mouris, Sjon van den Berg en zoon, WVA Ed Bosse & Frans van Rossum, Beekhoven Bikes, Zorgboerderij De Marsen, Wouter, Joop & Nathan en natuurlijk parcours-bewaker Marc Kooijman. Zonder jullie geweldige hulp hadden we dit niet kunnen doen en hadden we dus ook het genoemde grandioze schouwspel moeten missen.

Namens de crosscommissie (Rinus, Jan, Jan Maarten en Klaas),

Mart Dominicus

 

Meer foto's

Uitslagen

Amsterdamse Crosscompetitie 2017-2018

De Amsterdamse Cross Competitie gaat in de winter van 2017-18 om twaalf wedstrijden die op parcoursen in en om Amsterdam worden verreden. Wil je als verstokte wegrenner eens helemaal out-of-the-box gaan, dan is een keer crossen zeker aan te raden. Maar pas op, het is verslavend. Wie eenmaal met zijn snuit vol in de modder is terechtgekomen, is voorgoed verkocht!

De eerste wedstrijd in de ACC is verreden op zondag 15 oktober in Nieuwveen en de reeks wordt op 31 december afgerond bij de WVA, Sportpark Sloten. Vast onderdeel van het programma is de cross die we zelf organiseerden in ‘t Twiske, dit jaar op zondag 12 november. 

De volledige agenda, uitslagen en reglementen staan op de ACC-website.

Sander en Koen Croskampioenen 2017

Hier staan meer foto's.

Op zondag 15 januari werd op Sloten het Clubkampioenschap Cross (veldrijden) verreden. De 15 Trappisten namen het op tegen de matadoren van Olympia, WTC De Amstel en de WVA. En natuurlijk streden ze ook tegen elkaar en tegen zichzelf.

Het parcours was glad en technisch, het zonnetje niet ver weg en doorgewinterde Trappisten als Rob ten Have en Eduard Baddee keken met kennersoog naar de verrichtingen in het veld.

Al na een ronde lag het veld ver uit elkaar, omdat enige jongelingen van WTC Amstel pijlsnel vertrokken. De Trappisten streden voor wat ze waard waren. Evert moest er helaas af met een lekke band en Djoen had kettingproblemen, waarna hij gelaten afstapte (knipoog).

Toen de ‘stofwolken’ waren opgetroken en na de meet door Manja de balans was opgemaakt voor het kampioenschap van de FC Trappist, bleek bij de vrouwen Ilja de Vries gewonnen te hebben, in de jeugdcategorie Chris Oosenbrugge, bij de B’s Koen Denecker (voor Eric en Klaas) en bij de A’s Sander Baars (voor Rinus en Bart).

Er werd flink afgezien, maar het plezier spatte eraf. Misschien kan een van de crossers een keer een clinic organiseren voor mede-Trappisten?

Met een oude (enigzins geprepareerde) fiets lijkt het me een echte aanrader. 

En een hogedrukspuit achteraf is ook handig.

Pim van Schaik

 

Uitslag A peloton:

1. Sander Baars

2. Rinus Cerfontain

3. Bart Bijvoet

4. Willard Gerritsen

5. Mart Dominicus

6. Jan Maarten Deurvorst

7. Marlin Burkunk

8. Leendert Pot

Afgestapt: Djoen Liem

 

B-peloton:

1. Koen Denecker

2. Eric van den Heuvel

3. Klaas Fopma

4. Ilja de Vries

Afgestapt: Evert Fermin

 

Jeugd:

1. Chris Oosenbrugge

= = = = = = = = = = =

TwiskeCross 2016: veldrijders en vrijwilligers weerstaan alle weergoden

Jan Maarten, helm scheef, tong uit de bek: het viel niet mee. Foto: Leah en Hamish.

Bekijk het filmpje van Klaas Fopma. Hier staan alle foto’s van Leah en Hamish.

 

Na vorig jaar kon je er nog over twijfelen, maar na dit jaar is het zonneklaar dat de weergoden de pest hebben aan veldrijden. Twee keer achtereen echt noodweer, dat kan geen toeval meer zijn. Nu maakten zij het wel erg bont: alsof de harde windstoten nog niet genoeg waren, kwamen er met enige regelmaat nog fikse buien bovenop. Nog bizarder: het noodweer viel vrijwel volledig samen met de duur van de cross. De storm stak pas goed op rond 9.00 uur en de laatste renner was nog niet gefinisht of de storm ging liggen. Pure sadisten, daarboven.

Hier is het laatste woord nog niet over gesproken!

Ondanks deze omstandigheden, die je je grootste crossvijand nog niet toewenst, was de opkomst in alle categorieën eigenlijk prima. En ook het koersverloop mocht er zijn. Mooie wedstrijden, met mooie winnaars. 

Traditiegetrouw weerden de Trappisten onder de deelnemers zich enkel in de 40 plus-categorie (de verjonging heeft onder de veldrijders nog niet toegeslagen),

maar zij deden dat wel met verve. Sander en Rinus in de toptien en Willard en Mike kort daarachter (zie hieronder). Sander grossiert dit seizoen overigens in toptien noteringen, waardoor hij momenteel op een zeer fraaie 3de plek in het klassement staat. 

Als hij dit volhoudt is Sander straks een beetje van ons allemaal. Succes heeft immers vele vrienden. Maar ook in het achterland werd flink gestreden. Dat is het leuke aan crossen: iedereen heeft zijn eigen wedstrijd, met eigen tegenstanders. 

De volledige uitslag, ook van andere categoriën, staat op de site van de ACC.

De grootste prestaties werden echter dit jaar niet in, maar naast de koers verricht: door de vele vrijwilligers. Die hadden wellicht gedroomd van een rustige ochtend in een zalvend najaarszonnetje, maar moesten daarentegen een veilig heenkomen zoeken tussen en in de auto’s bij de aankomst. Omdat vanwege het hondenweer ook de catering had afgezegd, was er helaas ook geen drank om je aan te warmen. Hoe vervelend ook, het zorgde wel voor een bijna heroïsche sfeer en verbondenheid. De vrijwilligers lieten zich niet klein krijgen. Daar kunnen we hen niet genoeg voor bedanken. Zo’n cross in het open veld en al helemaal in dit soort omstandigheden, is gewoon niet te organiseren zonder de hulp van velen.

Een diepe buiging dus van de Crosscommissie voor jullie allemaal: Mara die de boel bijeen hield, Leon die de boel bijeen praatte, Manja en Judith die jureerden als vanouds, Frans voor zijn onmisbare busje, Hans en Ivo voor de ondersteuning bij het jureren, Loes en Eric voor het inschrijven en Niels, Thomas, Henny , Niek, Jantje, You Tin en Klaas voor misschien wel de meest ondankbare klus deze dag: het waken over het parcours. En natuurlijk de deelnemers die na hun wedstrijd nog een hand toestaken, zoals Evert, Koen, Sander, Djoen en waarschijnlijk nog een aantal dat ik nu vergeet. Dank, heel veel dank.

Tot slot moeten we ook zeker sponsor Jan Beekhoven en Alex Schuttert van MTB Twiske niet vergeten te noemen. Jan zorgde voor mooie prijzen voor degenen die na één ronde als eerste doorkwamen en Alex leverde een camper/vrachtwagen die de reddende engel was van ons crossfeestje. Want ondanks de inspanningen van die sukkels ergens daarboven om de boel flink te verzieken, was het dat: een feestje.

 

Namens de Crosscommissie,

Mart Dominicus

- - - - - - -

Uitslag 40+ (• = Trappist)

1 Hamish Morrin

2 Patrick Molenaars

3 Caspar Hermans

4 Michael Breedt

5 Danny Zuiderduin

6 Simon Polstra

7 Walter Wahle

8 • Sander Baars

9 • Rinus Cerfontain

10 Ron Aardenburg

11 Serge van der Putten

12 Jan van Herwijnen

13 Brian Burggraaf

14 • Willard Gerritsen

15 • Mike Cooper

16 Pierre Deen

17 Coen Emmer

18 Ello van Gelderen

19 Bert van Kesteren

20 • Bart Bijvoet

21 • Mart Dominicus

22 Brian Gibson

23 Arjen Smit

24 Chris Heijer

25 Wilfred Zijerveld

26 • Jan Repko

27 Paul Aar

28 Romke van der Weerdt

29 Marc Kooijman

30 • Djoen Tong Liem

31 Mark Touwen

32 Vincent Derogee

33 • Marlin Burkunk

34 Richard Hiemstra

35 Wilfried Burgmeijer

36 • Peter Giljam

37 • Jan Maarten Deurvorst

38 • Joost Hartog

39 • Koen Denecker

40 Hans Peter Ligthart

41 • Evert Fermin

42 Michel Janse

43 Wilbert Mesman

44 • Eric van den Heuvel

45 Tom Rozenburg

46 Marcel Plasmeijer

47 Henk van Zanten

48 Mathijs Wansink

49 Erik van Ravenzwaaij

50 Frank de Haan

51 Sipko Hogendorp

52 Alessandro l'Apolloni

53 Jan-Dick den Das

54 Volker Weisshaar

55 Jeroen van Hoeijen

56 Frank Jansen

57 Michel Hendriks

58 Robert Zoetmulder

59 Jaap Botman

- - - - - - -