Verslag Clubkampioenschap 2017

Boven: het podium bij de A: Gerard Snel (3e), Rinus Cerfontain en Willard Gerritsen (2e).
Onder: het podium bij de B: Theo van der Neut (2e), Natascha Darlang (Dames-kampioen), Joop Vangangel en Niels Kooij (3e).
FOTO's KLAAS FOPMA en EVERT FERMIN.

 

NOOIT TE OUD OM TE WINNEN

 

Verslag Clubkampioenschap A, 2017

 

De Historie 

1997: 2e  (1cm) achter  Leendert Pot (ontsnapt met Teun en Leendert, ik voelde al dat Leendert sterker was.)

2009: 2e (1 cm achter Willard)

2010: 2e achter Leendert

2011: 3e achter Gerard (Y) en Willard 

2012: DNS

2013: 5e en laatste vd kopgroep, gesloopt

2014: 2e achter Teun

2015: 3e (achter Mart en Cisco)

2016: DNS. Zou ik nog een keer het CK kunnen winnen?

2017: 1e, voor Gerard en Willard!

 

De laatste ronde

Willard rijdt weer weg. Niet te hard maar toch snel al 50 meter voor de rest uit. Iemand sluit aan. Mart, als ik het goed heb. 

Net als een paar rondjes eerder is dat toch oppassen. Als niemand wil rijden hebben ze akelig snel weer een paar honderd meter. 

Ik kijk alleen naar Mike, Jan, Gerard en Marlin. Gelukkig, de vaart komt erin. 

Aan het begin van het lange rechte stuk zitten we op ongeveer 50 meter, maar halverwege nog steeds. Dat is best lang om sprintend te overbruggen. 

Mike komt langs en wil het gat dichten, Gerard en Jan schuiven mee, ik volg. 

Twee voorop en daarna zit ik op de vierde plek. Afwachten of gaan voor de bocht? Het wordt dringen als ik als eerste de bocht in zou willen, wachten dus. Ik moet nog vijf man voorbij.  

Ik weet al wat ik ga doen als we niet heel snel de bocht in gaan: dan neem ik wat afstand, zet halverwege de bocht aan en kom er met meer vaart dan m'n voorgangers uit. 

Snel naar links sturen, dan zit ik in de luwte vanwege de van rechts komende wind. Voor Jan betekent dat dat ik de deur voor hem dicht doe. Jan ingesloten. 

ik schuif halverwege redelijk vlot twee plekken op. Dan toch maar met wind tegen op de 12 schakelen en zo hard als ik kan aan dat stuur trekken en op de pedalen duwen. 

Ik ga Willard en Gerard ook voorbij, maar zoals al een paar CK's eerder verwacht ik steeds dat ze vlak voor de streep over me heen zullen denderen. Maar deze keer niet! 

je bent blijkbaar nooit te oud om te winnen.

 

De voorbereiding

Uit eten voor m'n 60e verjaardag. Een select Trappist-gezelschap dat er ook is overhandigt me een groene trui en verzekeren me dat ik op deze leeftijd meer met rusten. Ik mag van ze best wel eens een wedstrijdje overslaan.

Van Gent via Zeeland naar huis, begin mei. Negen en een half uur fietsen: 280 km zonder navigatie, alleen een kaart. Duurtraining is altijd goed (Strava-commentje van Dick Visser).

IJsselmeer. Ook een goede training, dacht ik, maar iets te diep gegaan. Resultaat na WVA-wedstrijd de zaterdag daarop: keel- en bijholte-ontsteking, ongeveer een week lang.

Half hersteld water naar de zee gedragen: Pyreneeën door, 16 km klimmen en 820 km in een week gereden. Supergezellig, maar mij toch een beetje te.

Gevolg: een week rust. Hard fietsen ging niet echt meer, ik was doodop en weer verkouden. Zeer tegen m'n zin houdt ik rust. De anderen van de pyreneëentocht winnen bij Ulysses, rijden de Langste Dag Wedstrijd en de Koppeltijdrit. Voor m'n gevoel tel ik niet meer mee. 

Zondag (een week geleden) dan toch maar naar De Kampioen. De benen voelen goed, maar de keel raspt. Weer rustig doen; niet naar Ulysses op dinsdag.

Woensdag: Sprintersbal bij de Trappist. Met zes A's in de miezer strijden we tot we er bij neervallen.  Elke sprint ben ik buiten adem, maar de benen voelen best wel ok. 

Zondag morgen: hoeveel en wat nu weer eten? Om 13 uur starten is een rottijd. Boterham om 11 uur, banaan om 12 uur en een gelletje dan maar om 12.30 uur. 

Jan Maarten rijdt lek op de heenweg. Ik geef hem een bandje (dat later lek blijkt en een lang ventiel heeft) onder voorwaarde dat hij de sprint voor me aantrekt. Tja, die afspraak is dus niks waard.

De start: Sander is er niet; ook verkouden na de Tour de Lasalle. Meervoudig CK-winnaar Leendert is er ook niet.

Wel Gerard Snel (ja), Willard, Jan Repko, Marlin, Sander, Mike, Mart, Jan Maarten, Djoen (outsider, heeft ook veel gerust), Jan Mart, Lucas, Hans, Bert, Theo, Christiaan en Stephan. 

Doorrijders, gatendichters en sprinters die naar elkaar gaan loeren. Dat worden weer een paar gezellige uurtjes.

De eerste twee uur: gelukkig geen eindeloze kop over kop-oefening met 40 km/ uur. Na drie kwartier beginnen de eerste schermutselingen. 

Mart en Jan sparen, Gerard rijdt vlot en makkelijk als het moet. Willard is sterk als bijna altijd. 45 en 35 km/u blijven elkaar afwisselen. Mij ligt dat wel. 

Twee ronden te gaan; ik zit in Mike's wiel, leg uit dat ik niet overneem en Mart sluit aan. 'Doorrijden!' roept hij. Ik neem een keer over en denk: dat wil ik geen twee ronden lang doen. Gelukkig stopt Mart zelf met z'n actie. Nu blijft het vast wel redelijk bij elkaar.

En dan die laatste ronde.

 

Rinus Cerfontain

 

Volledige uitslag A en B.