GP Ger Hermans

GP Ger Hermans Het mooie parcours van Ulysses in Amsterdam Noord is een rondje naar mijn hart. Prachtig uitzicht op Waterland, met een oostenwindje lekker zwaar en met de opeenvolging van lang finishstuk, brug, afdaling en goed lopende bochten een rondje waar altijd "iets" gebeurt.

 

Nu had ik hier al geen vijftien jaar meer een wegkoers gereden (wel elk jaar deelnemer aan een aantal crossen op zondagmorgen) en kwam de GP Ger erg goed uit qua tijdstip: een goede reden voor deelname. Een katertje na een verkeerd gevallen biertje of wat werd ´s ochtends weggedrukt met een stripje witte pilletjes en bij binnenkomst in de ruime kantine was het meteen een echte koers vol klagende renners: Gerard Y. klaagde over teveel Belgische bieren en onderstreepte dat nog eens door zijn Vlaams biershirt; Willard had te lang in Taiwan rondgelopen en begon net weer met fietsen, Mart zat aan een antibiotica infuus en beweerde dat dat slecht voor de vorm was (maar volgens mij maakt je dat alleen maar beter....?), Rinus klaagde over zijn rug en Gerard S. was ook net weer terug na een klein ongelukje in Italië. Nou nou, eerst maar eens zien wie er echt slecht zit.

 

Gerard S. en Wim de Lange vooralsnog niet: zij trokken vanaf het startschot ten aanval en hielden dat zo'n minuut of twintig vol. In het peloton was het aftasten en als het een keertje hard ging was het op het lange finishstuk (met de wind schuin mee) een op knappen staand elastiek. Vanaf plek tien was het afzien en hier zou duidelijk een slag gaan vallen, zoveel was duidelijk. De vluchters werden na een snelle ronde in de nek gegrepen en Mart trok meteen door. Toen ik de tien meters naar hem overbrugde duwde ik hem even op gang en werd een groter gaatje geslagen. Mart kreeg het even moeilijk om aan te sluiten, maar met enige reserve van mijn kant en Gerard S. erbij die een rondje later heel knap aansloot kregen we er meteen lekker de vaart in.

 

Met werkende antibiotica, paracetamolletjes en een sterke Gerard kwam dit treintje lekker op stoom. Het peloton stribbelde een paar ronden tegen op een seconde of 30, maar legde het hoofd daarna in de schoot. Zo diep dat de kopgroep op het laatst even inhield ter voorkoming van dubbelen en het de jury makkelijk maakte. In de finale was het Mart die enkele keren serieus aanviel. Ik pareerde tot twee keer toe met een overname van de aanval, maar als ik een gaatje had wist Gerard dat dan weer met ogenschijnlijk gemak te neutraliseren.

 

Niet helemaal gerust begon ik aan de sprint a trois. Een eerlijke sprint want zij aan zij begonnen we. Na enkele pedaalslagen zag ik Gerards wiel iets naar achteren zakken en doorschakelend werd dat langzaam een ruime lengte. Gerard moest nog aardig doorwerken om de aandringende Martje te weerstaan. Moe maar voldaan namen we de halve winkel van Ger in ontvangst.

 

Auke