FC TRAPPIST
Aankondigingen

Aanstaande toertochten

Verrassingstocht 26 Mei
26 Mei, start 9.30 uur bij Flevoparkbad, 100 km.
Op moment van schrijven is deze tocht voor mezelf ook nog een verrassing. In ieder geval door de Gooi- en Vechtstreek, maar of het vervolgens via het heidegebied bij Hilversum, het plassengebied (Loosdrecht, Ankeveen) of via de polder (Almere) gaat (of een combinatie daarvan) ga ik nog bedenken. Er zijn vele mooie routes mogelijk. Wat betreft de afstand wil ik jullie niet verrassen, die zal op ongeveer 100 km. uitkomen.
Marc de Lange

Reeuwijkse Plassen
9 juni, start 9.30 bij Het Kalfje, 120 km

Regelmatig komen toertochten van de Trappist in de buurt van Gouda en Reeuwijk, ik heb slechts een keer een tocht gereden (Haastrecht met Wim de Lange) die langs een van de Reeuwijkse plassen ging. Als voorrijder nu de kans een tocht voor te rijden naar het gebied waar ik ben opgegroeid. Reeuwijk werd vanaf ongeveer 1960 een forensendorp langs de snelweg voor mensen die in Den Haag, Rotterdam en, zoals mijn vader, in Delft werkten. Files bestonden nog niet.
Wonen in Reeuwijk betekent veel water om je heen. Overal weilanden met sloten (toen nog), de Reeuwijkse plassen en langs de weg naar Gouda de Breevaart. De plassen zijn ontstaan door turfsteken, de grootste plas (wij noemden die de Nieuwe plas omdat we hem gegraven hem zien worden) door zandwinning voor een grote nieuwbouwwijk in Gouda.
Gouda en Reeuwijk zijn flink uitgebreid in al die jaren, het karakter van de plassengebied is wel redelijk behouden. Toen was het ook al voorbestemd voor degenen die zich daar een huis konden veroorloven. Zoals een aantal klasgenoten van me op de middelbare school die daar woonden of een tweede huisje hadden. En ook toen was het al een recreatiegebied, in de zomer zeilen (windsurfen deed zijn intrede in mijn middelbare school periode) en zwemmen, in de winter kon er regelmatig worden geschaatst. Wel zijn de eendenjagers historie: o.a. met levende lokeenden aan kettinkjes op het ijs werd er op eenden geschoten. Ook werd op elkaar geschoten, er waren altijd twisten over welk eilandje van wie was bijvoorbeeld. Er ging een verhaal de ronde dat zo een jager om het leven is gekomen. Ik durf te garanderen dat tijdens onze tocht dit soort risico’s zijn uitgesloten en we veilig in de buurt van Sluipwijk kunnen fietsen.
De lunch wil ik proberen te regelen in Reeuwijk zelf, of bij het Wapen van Reeuwijk, ooit het dorpscafé aan de plas (met terras), of Het Vaantje, ooit een Oudhollands café tussen de plassen waar wandelaars en fietsers even neerstreken en waar je een roeibootje kon huren.
Het zal duidelijk zijn dat ik graag met jullie wil delen hoe mooi de omgeving van Reeuwijk is, maar ook de route er naar toe en terug is zeer de moeite waard. Hoewel opgenomen in andere toertochten blijven dorpen als Kamerik, Zegveld, Driebruggen, De Hollandse IJssel bij Hekendorp, De Meije en Kromme Mijdrecht prachtige delen van het Groene Hart en de moeite waard om ook nu te bezoeken.

Marc de Lange