FC TRAPPIST

SPORTIVITEITSBEKER

Wisselbeker voor de sportvrouw of -man van het jaar, aangeboden door E.G. Stroober van de firma Presto.

2021 Nog onbekend

2020 Maarten Toneman (2de keer, zie 1995). Maarten verzorgde de complexe programmering achter de website vooral de aspecten rondom de vele klassementen en bekers die wij uitreiken.

2019 Joost Hartog en Peter Giljam. Joost en Peter hebben de introductie van en de overgang naar MYLAPS georganiseerd. Een belangrijk stap voor de FCTRAPPIST.

2018 Erik d’Ailly. Voor heel veel jaren opmaak en inhoud van het clubblad.

2017 Jan Maarten Deurvorst en Willard Gerritsen. Jan-Maarten en Willard organiseerden een serie van buitenlandreizen. Onze voorzitter schrijft daarover: “De deelname aan de buitenlandevenementen liep de laatste jaren terug. Het waren vaak de zelfde leden die zich hiervoor met hart en ziel inspanden maar ook daar liep de belangstelling terug. Hoe verheugend was het dan niet om uit geheel onverwachte hoek een nieuw en dynamisch team te zien dat de zomer weer een nieuw buitenland evenement gaf. Ook het feit dat de was inhoud afgestemd op zowel wedstrijd- als toerrijder was een waardevol element. Het succes was dan ook groot, zo groot dat ook in 2018 Jan Maarten en Willard een nieuw evenement organiseren op basis van dezelfde formule. Deze initiatieven heeft de club hard nodig en zijn het waard om beloond te worden met een prijs.

2016 Manja de Neef. Manja vervulde jarenlang de rol van hoofd-jurylid en wedstrijdcommissaris.

2015 Henny Remmers en Wim de Haan; voor hun inzet bij het plannen en uitvoeren van meerdere buitenlandse reizen.

2014 Aad Janssen. Aad was niet allen betrokken en actief in diverse commissies, maar presteerde het om (tot en met 2014) vijftien keer de Zuiderzee helemaal te rijden (plus één keer gedeeltelijk: Zwolle-Amersfoort per trein, 261 km per fiets), en dertien keer de IJsselmeertocht.

2013 Frans Blom. Frans was voorzitter van 2009 tot 2014.

2012 Mart Dominicus. Hij onderhandelde namens de TRAPPIST bijzonder succesvol met Wheelerplanet over het gebruik van het circuit.

2011 Tjebco de Jong. Tjebco organiseerde drie jaar achtereen een meerdaags succesvol fietsevenement in Luxemburg

2010 Joost Corver. Joost heeft de toerders van de FC Trappist het afgelopen jaar al voor de vierde maal bij hem thuis ontvangen met een royale lunch tijdens de Noord-Veluwetocht. Dat was dit jaar helemaal bijzonder omdat Joost zelf niet kon meefietsen. Hij was (en is) aan het revalideren, na een zware operatie en een door wondinfectie aanzienlijk vertraagd herstel.

2009 Marthijn Licher. Deze wordt toegekend aan Marthijn Licher en in zeker zin aan zijn consorten vanwege het organiseren van de 3CV.

2008 Kees Bok. Hij kreeg de sportiviteitsbeker niet alleen vanwege zijn bijdragen aan onze website (met name, maar niet alleen, de routekaartjes van de toertochten), maar ook vanwege zijn sportieve prestaties. Hij heeft dit jaar na drie eerdere in Lelystad gestrande pogingen het Rondje IJsselmeer helemaal uitgereden en is daarmee wellicht de oudste Trappist die deze tocht ooit volbracht heeft. Hij is pas op hoge leeftijd serieus met fietsen begonnen en is evengoed in de acht jaar dat hij bij de Trappist rijdt enorm vooruit gegaan. Niet alleen heeft Kees de IJsselmeertocht uitgereden, maar hij is sinds vorig jaar ook fanatiek aan het bosfietsen geslagen. Het feit dat hij daarmee nog aanzienlijk meer valt dan op de weg – gelukkig zonder erg – houdt hem in het geheel niet tegen. Zo zag ik hem vorige week zaterdag in Nunspeet nog languit de enige plas die er op de route te vinden was induiken. Hij bleef lachen. Alleen hiervoor zou de prijs al op z’n plaats zijn.

2007 Marlin Burkunk. Marlin voerde de TRAPPIST het website tijdperk binnen.

2006 Jan Schipper. Jan overleed op 12 jan 2017 en was tot op zeer hoge leeftijd nog actief als wedstrijdrenner.

2005 Julian Orton. Julian drukte het TRAPPIST clubblad op de VU vanaf eind jaren ’80 t/m 2005!

2004 Marguerite Koenigs. Voor haar rollen als toercommissaris van 1997 tot 2000 en als voorzitter van 2000 tot 2004

2003 Carel Hulshof. Voor zijn bijdragen aan het clubblad in de vorm van de columns Dokter Von Trapp

2002 Mart Dominicus. Voor zijn inzet als wedstrijdsecretaris van 1994 tot 2002.

2001 Jan Mart Elenbaas/ Voor zijn werk als toercommissaris 1995-2001, en als medeorganisator van twee jubileumvijfdaagsen in 1996 en in 2001.

2000 Wim de Lange. Wim was oprecht verrast . Hij heeft hem meer dan verdiend door al jaren als spil te fungeren van het verspreiden van het clubblad. Waar hij gelukkig gewoon mee doorgaat. Daarnaast zit Wim in het enthousiaste groepje dat de jubileumtocht voorbereidt.

1999 Aad Janssen, Gerard Groot Nibbelink, Erik d’Ailly. Het redactieteam van het clubblad van 1998-1999

1998 Elna Gooijaarts. Elna speelt al jarenlang een zeer actieve en belangrijke rol bij FC Trappist. Zij rijdt in volgwagens, organiseert feesten, jureert bij allerlei wedstrijden en draagt in het algemeen zeer bij aan de gezelligheid van vele clubactiviteiten. Daarnaast fietst ze ook elk jaar zelf wel een stukje mee met een of meer toertochten. Zelf leek ze erg verbaasd te zijn met haar prijs, maar in het bestuur was er bij niemand enige twijfel over dit unanieme besluit.

1997 Maria Geijsel en Ilja de Vries. Vanaf 1994 hebben zij (vaak samen, soms apart) vele tochten voorgereden. De Waterlinie, Braassemermeer en Sluizen van IJmuiden zijn echt hun tochten geworden. Omdat zij tot de zeldzame, vrouwelijke voorrijders behoren en, nog zeldzamer, dit niet als ex-bestuurslid zijn, daarbij nog weleens links en rechts door al te enthousiaste deelnemers voorbij gestoven worden, hebben zij deze beker meer dan verdiend.

1996 Jens Roep Jens heeft onbaatzuchtig zijn hulp aan de club gedurende vele jaren aangeboden, Jens was o.a. toercommissaris van 1988-1991, en redacteur van 1993-tot 1996

1995 Maarten Toneman. Maarten was lay-outer van het clubblad van 1992-1995

1994 Frank van Hulle. Frank was secretaris van 1987 – 1991 en Penningmeester van 1989-1991

1993 Jan Spiering Vanwege het jureren bij de wedstrijden in 1992-1993. Jan Spiering overleed op 30-1-1994 en was de vader van Jasper Spiering

1992 Henk Olijhoek Vanwege zijn werk als lay-outer van het clubblad 1991-1992

1991 Martje Homan Vanwege haar werk als toercommissaris 1989-1991

1990 Manon de Rooij Motivatie onbekend

1989 Bob de Rooij Motivatie onbekend

1988 Peter Willemsen (redacteur; schreef in het februarinummer van 1989 een artikel over deze beker: “Sportiviteitsbeker is eigenlijk de privé-beker van de redactie. Eindelijk. Ik heb altijd al een beker willen winnen met wielrennen en nu ben ik er heel dicht in de buurt gekomen. Ik heb een beker gekregen voor het schrijven over wielrennen. Mij is de sportiviteitsbeker te deel gevallen. Dat deed me wel wat. Het is natuurlijk prachtig om in het rijtje te komen van bekende clubleden die zich verdienstelijk hebben gemaakt, meestal in de redactie. Deze trofee is indertijd beschikbaar gesteld door de heer Stroober van de firma Presto voor de sportman of sportvrouw van het jaar. Daarmee ben ik dus dit gehele jaar de sportman van het vorig jaar. En ben ik in het bezit van een prachtige beker. Maar wat zag ik toen ik trots mee naar huis kwam: Het is een beker zonder deksel! Ik heb de vorige jaargangen van het clubblad er nog eens op nageslagen en mij viel op dat Eddie Korlaar in 1987 nog een beker met deksel kreeg, maar dat in januari 1988 Jochem van Kuyk met zijn handje reikte naar pa z’n beker zonder bekronende deksel. Eddie, geef terug die deksel! Ik kan me voorstellen dat jij als clubhistoricus nog een tastbaar relikwie in huis wilt hebben, maar zo’n kale beker, dat kan echt niet.Mij viel verder op toen ik de geschiedenis van dit bokaal er nog eens op nasloeg: in het verleden was er nog weleens een juryrapport waarmee de uitverkiezing werd gemotiveerd. Het mag toch niet zo zijn dat zo’n prachtig eresaluut woordeloos wordt geplaatst? Daar hoort toch echt een in mooi proza verwoord rapport bij? Ik kan het immers toch niet eens zijn met de reactie van collega De Visser op zijn uitverkiezing in 1984: ‘De sportiviteitsprijs waarmee traditiegetrouw de grootste malloten in de vereniging worden gepaaid, ging met veler instemming over uit de handen van Eduard Baddee (banden plakken) naar die van Addie de Visser (stukjes tikken).’ Peter Willemsen.”)

1987 Dirk van Kuijk (wedstrijdsecretaris 84-86)

1986 Eddie Korlaar (clubhistoricus, leverde een belangrijke bijdrage aan het jubileumnummer over tien jaar FC Trappist, verschenen rond de jaarwisseling 1987/88)

1985 Julian Orton (lay-outer van het clubblad)

1984 Duurt Beukema (omdat hij altijd zo behulpzaam was)

1983 Addie de Visser (heeft jarenlang het clubblad bestierd en vol geschreven; schreef naar aanleiding van zijn prijs: “De sportiviteitsprijs waarmee traditiegetrouw de grootste malloten in de vereniging worden gepaaid, ging met veler instemming over uit de handen van Eduard Baddee (banden plakken) naar die van Addie de Visser (stukjes tikken).”)

1982 Eduard Baddee (ik geloof dat het was omdat hij altijd lekke banden plakte).

1981 Marc Blom en Bas Jonk (samen drukten zij het clubblad, Marc Blom was van 78-80 wedstrijdsecretaris. In het eerste nummer van 1982 schreef de voorzitter daarover: “Sportmannen van het jaar. Om twee redenen heeft het bestuur besloten om Bas Jonk en Mark Blom tot sportmannen van het jaar te benoemen. Op de eerste plaats natuurlijk omdat zij het hebben aangedurfd om het drukken van het clubblad op zich te nemen en dat nu alweer bijna een jaar met veel succes doen. Door dit werk zijn Bas en Mark bijna onmisbaar om de club draaiende te houden, hun bemoeienis met het clubblad is van groot belang. Vorig jaar kregen Onno en Janneke deze mooie, zo niet de mooiste Trappist-prijs voor hun enorme aandeel in het clubbladwerk, aldus lijkt een traditie te ontstaan om de clubbladmakers deze trofee te gunnen. Het bestuur waarschuwt nu al echter de nieuwe redactieleden om geen hooggespannen verwachtingen op dit gebied te koesteren, ook dit jaar heeft iedere Trappist weer evenveel kans op deze prijs. De tweede reden vormt een ander opvallend optreden van dit illustere duo. Tijdens de IJsselmeerronde bleek hoe hecht de samenwerking van beide coureurs is geworden, zelfs hun fietsen waren aan elkaar gelast, zodat beiden op een prachtige tandem deze ronde volbrachten, en en passant door één speelse uitval oorzaak van het ontstaan van de kopgroep waren. Bas en Mark, namens iedere Trappist nogmaals gefeliciteerd met deze prijs. Namens het bestuur, Peter Bakker”).

1980 Onno Wijchers en Janneke Dubblinga. Beiden deden de redactie van het clubblad; Onno Wijchers was bovendien tot 1978 secretaris en van 1978-1979 penningmeester.

Winnaars

2021onbekend
2020Maarten Toneman
2019Peter Giljam en Joost Hartog
2018Erik d’Ailly
2017Jan Maarten Deurvorst en Willard Gerritsen
2016Manja de Neef
2015Henny Remmers en Wim de Haan
2014Aad Janssen
2013Frans Blom
2012Mart Dominicus
2011Tjebco de Jong
2010Joost Corver
2009Martijn Licher
2008Kees Bok
2007Marlin Burkunk
2006Jan Schipper
2005Julian Orton
2004Marguérite Koenigs
2003Carel Hulshof
2002Mart Dominicus
2001Jan-Mart Elenbaas
2000Wim de Lange
1999Aad Janssen, Gerard Groot Nibbelink en Erik d’Ailly
1998Elna Gooijaarts
1997Maria Geijsel en Ilja de Vries
1996Jens Roep
1995 Maarten Toneman
1994Frank van Hulle
1993Jan Spiering
1992Henk Olijhoek
1991Martje Homan
1990Manon de Rooij
1989Bob de Rooij
1988Peter Willemsen
1987Dirk van Kuijk
1986Eddie Korlaar
1985Julian Orton
1984Duurt Beukema
1983Addie de Visser
1982Eduard Baddee
1981Marc Blom en Bas Jonk
1980Onno Wijchers en Janneke Dubblinga
Ontvangers van de Sportiviteitsbeker