Fietsvakantie in 'Suisse-Normande'

ZWITSERS NORMANDIË 12-19 augustus

 

Dit jaar leiden twee buitenland-evenementen ons naar Frankrijk. Na twee jaar Duitsland is dat land wel weer aan de beurt voor een toervakantie. We hebben bovendien de indruk dat Frankrijk voor veel leden extra aantrekkelijk is. De hier gepresenteerde toeristische fietsreis heeft Normandië als bestemming.

 

We rijden van maandag 14 tot en met vrijdag 18 augustus.

 

De opzet is zoals in voorgaande jaren: er zijn tochten op maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag.

We rijden in twee groepen: een A-groep met afstanden tussen 100 en 120 km (voorgereden door Henny) en een B-groep met afstanden van 80-100 km (voorgereden door Wim).

Woensdag is een rustdag, maar we zullen ervoor zorgen dat er ook voor die dag een route klaar ligt (al dan niet voorgereden). 

 

Normandië is te groot om helemaal te befietsen, daarom hebben we gekozen voor een deel dat Suisse Normande wordt genoemd, op de grens van de departementen Calvados en Orne. Onze standplaats wordt een camping bij het plaatsje Clécy, de hoofdstad van Suisse Normande. De camping (“Les Rochers des Parcs”) ligt aan de rivier de Orne.

 

Zwitsers Normandië heeft zijn naam te danken aan het reliëf, de beboste heuvels en diepe valleien. Het is een heuvelachtig gebied met landerijen, boerengehuchten en bossen, met kastelen en heggen (bocage), golvend terrein met af en toe verrassend steile heuveltjes. De Orne meandert door het landschap.

 

Aan de kust is het toeristisch, maar de streek waar wij heen gaan is niet platgefietst, zelfs grotendeels onontdekt. Het is een agrarisch gebied met veel kleine weggetjes. Het wordt wel de tuin van Parijs genoemd, het land van het goede leven, van cider, camembert en calvados.

In de buurt zijn fraaie plekken als de Gorges de St.-Aubert en de Roche d’Oëtre. Het stadje Falaise zullen we zeker aandoen, met het kasteel waar Willem de Veroveraar geboren is. Verder mag natuurlijk het dorpje Camembert niet ontbreken met zijn twee musea (één museum voor elke honderd inwoners).

De grote stad Caen is dichtbij, een kilometer of dertig. Zoals in heel Normandië is er veel verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar er is nog genoeg over om een bezoek interessant te maken; je kunt er ook lekker eten!

Vanaf Caen is het niet ver naar de invasiestranden; Sword Beach en Juno Beach liggen bij de monding van de Orne. Voor een dagtocht op de fiets liggen de stranden net te ver weg, maar met de auto op zondag of de rustdag is het goed te doen. 

De Kanaalkust heeft mooie zandstranden en kalkrotsen zoals aan de Engelse zuidkust. En als je altijd al eens een kijkje op de Kanaaleilanden hebt willen nemen, dan kan je dat nu doen in aansluiting op je fietsvakantie. Vanuit Granville (ongeveer 100 km vanaf onze standplaats) is het met de veerboot anderhalf uur naar Jersey.

 

Er kunnen nog enkele deelnemers mee. Tot nu toe hebben wij accommodatie gereserveerd voor degenen die een huisje op de camping wilden huren, maar van nu af aan moet je dat zelf regelen.

 

Afgezien van de mogelijkheden op de camping is er een hotel in Clécy en zijn er B&B’s in de omgeving.

 

We vragen van de deelnemers een eigen bijdrage tussen de twintig en de dertig euro.

 

Nieuws wordt bekendgemaakt via deze website, het clubblad en/of persoonlijk geadresseerde mailtjes.

 

We gaan de laatste tien dagen van april naar Normandië om de tochten uit te zetten en zullen ons best doen om je in augustus een mooie fietsweek aan te kunnen bieden.

 

Henny Remmers, Wim de Haan.