Onze sponsors

Wielerkleding Trappist

De clubtrui is verkrijgbaar in bijna alle maten met lange en korte mouw voor resp. 45 en 40 euro. Een bijpassende koersbroek kost 67,50 euro (zelfde maat als de trui). Ook het dikke winterjack kun je bestellen, dat kost 80 euro. Voor hen die ooit de Zuiderzee gereden hebben zijn speciale mouwen te koop voor 17,50 euro. Alles verkrijgbaar bij Ben Koeleman.

Mobiele clubkalender

Je kunt de Trappist-kalender op je smartphone en computer laden. Wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd. Er is een wedstrijdkalender en een toerkalender. De kalender loopt na de jaarwisseling gewoon door.

Oproep leden jury-poule en Team Mylaps

Het Wedstrijdsecretariaat roept nogmaals dringend leden op zich te melden voor de te vormen poule van wedstrijd-juryleden. Daarnaast zijn ook leden nodig voor het nieuwe Team Mylaps met het oog op de specifieke taken en de mogelijke invoering van dat systeem. Lees meer...

Vacature: wordt wedstrijdcommissaris!

De Wedstrijdcommissie zoekt een nieuwe commissaris. Daarnaast moet er een poule van juryleden gevormd worden om bij toerbeurt wedstrijduitslagen te noteren. Het gaat om een paar dagen per seizoen. Help je club, steek je vinger op. Voor info en reacties mail het Wedstrijdsecretariaat.

M-woord valt op Jaarvergadering

Op 20 november was de Algemene Ledenvergadering. Hier de notulen. Er werd ouderwets vrolijk gediscussieerd en het 'M-woord' viel. We zijn financieel gezond, maar er zijn vacatures. We hebben nieuwe toertochten en wedstrijden en een nieuwe secretaris. Frankrijk is het vakantieland. Lees verder...

Op 20 nov om 20u is de Algemene Leden-vergadering in het clubhuis van Swift aan de Plantage Parklaan 20. We blikken terug en vooruit en bespreken alle lopende zaken, de financiën (jaarverslag+begroting, verslag kascommissie) en natuurlijk de vakantie-plannen. Komt dus allen! Dit is de agenda.

De Twiske Cross, onderdeel van de Amsterdamse Crosscompetitie, kende zondag 12 november een grote toeloop, onder meer een clubje Engelsen. Het parkoers was goed berijdbaar en tussen de buien was het zonlicht af en toe zelfs betoverend. Lees maar hoe Mart het beleefde. Hier de foto's.

IM Bregt Remijn (1957-2017)

Op 1 november is oud-lid Bregt Remijn overleden. Hij werd 60 jaar. Bregt kwam in 1988 bij de club en werd in datzelfde jaar, en in 1997, clubkampioen-B. Hij was een sterk en stijlvol renner die van de kasseien hield en altijd bereid was anderen te helpen. Wij wensen zijn familie veel sterkte toe. Meer.

Op 7 nov is Nic van der Riet, in een feestelijke optocht van fietsers van de lokale club, aangekomen bij zijn einddoel in Kanifing. Daar staat de school waar Nic het allemaal voor doet. Zijn fundraising-fietstocht heeft ruim achtduizend euro opgeleverd voor studenten daar. Je kunt hem hier volgen. Meer info.

 Diefstal: Loes' fiets werd gestolen, tijdens het ontbijt voor Woerden/ Oudewater. En Marts overwinning werd gestolen, door Jan Maarten. Heerlijk om over te schrijven, en dat is gebeurd in clubblad #7. Daarin ook de klassementen, met helaas een incomplete SP-lijst. Die staat gelukkig wel op de site

23nov: Joost Corver ligt in het ziekenhuis van Kampen en zal later in het AMC een heup-operatie ondergaan. Joost fietst al jaren niet meer vanwege gezondheidsklachten, maar ontvangt wel elk jaar in Epe de pauzerende Trappisten tijdens de Veluwetocht. Joost vroeg ons jullie op de hoogte te houden. Details.

Loes' fiets gestolen bij laatste toertocht

Na de diefstal van de fiets van Loes Zwart op 8 okt kwam een spontane inzamelingsactie op gang om haar leed te verzachten. Dat was een hartverwarmende actie en Loes is daar heel dankbaar voor. Bij Kaptein heeft ze inmiddels een nieuwe Specialized gescoord, die opgeleukt is met gele details, heel apart.

9 okt: 'Strade nere', gravelrace in A'dam

Leuke overgang van weg- naar cross-seizoen: op maandag 9 okt wordt de 1ste Amsterdamse Gravelrace gereden, ook wel "strade nere" genoemd. De start is om 18u bij WVA op Sloten. Inschrijven aldaar. De race duurt een uur, het parkoers is voor de helft onverhard, zonder technische bochten of hindernissen. 

Aad Janssen heeft met vriend Jos ook in de derde ronde van 2 voor 12 gewonnen. Met 479 euro haalden ze 9 euro meer dan hun tegenstanders en gingen met in totaal ruim achtduizend euro naar huis. Gefeliciteerd Aad! Nu kan je eindelijk die carbon-fiets kopen... Bekijk hier afl. 29sep en afl. 6 okt.

Jan Maarten won de GP Ger Hermans, maar zo was het niet bedoeld. Het moest een mooi gebaar worden, maar het werd moord. Je doet het zelf, maar denken is er niet bij. Zo werkt Het Kwaad. JM heeft spijt, en Mart is een illusie armer, want een belofte, die kom je toch na? Lees hun verhalen.

Ben Gihaux vond in zijn archief een rol mooie foto's uit 2011, van het uitje naar Sauerland. Het is een indrukwekkende portrettenreeks, de moeite waard nog eens te bekijken. Wat waren we allemaal nog jong en onbedorven! En wat zagen onze fietsen er grappig uit, toen. Genieten dus.

Zondag 24 september. Het toerpeloton, al vroeg op pad in een mistige Bannetocht, trof een koe aan in de sloot. Alarm, wat te doen? Natuurlijk: de brandweer bellen. En foto's maken! Bekijk ze hier.

Als wielrennen slechts een krachtmeting was, zou het clubblad maar half zo dik zijn. Nu is het 36 pagina's, want naast de reguliere toer- en wedstrijdverslagen hebben we de twee zomerse hoogtepunten: Trappist Trippel en Suisse Normande. Een bewaarnummer dus. Straks in de brievenbus, nu al op de site.

4e Nazomerwedstrijd nu op 20 sept

De 4de nazomerwedstrijd, die 13 september is afgelast vanwege de storm, is verplaatst naar woensdag 20 september, met een extra vroege starttijd: 18 uur.

Met spoed juryleden gezocht!

Door meer en minder heugelijke omstandigheden is de wedstrijdjury onderbemand. Er zijn dringend juryleden nodig. Het gaat om zo 24 sep (Sloten, 14u, GPGH). Help ons, iedereen kan het! Mail het Opens window for sending emailwedstrijdsecretariaat.

De derde najaarswedstrijd is een bijzondere. Geblaat en geblaf aan de start. Stieren, ratten, lama's, ratten en ezels, alles komt langs. In de hoofdrol de schurftige hond. Hij ergert zich aan alles en heeft kriebel. Maar hij moet mee met deze beestenbende. Opens internal link in current windowLees het verhaal van de hond en dat van de ezel.

Joop en Fabio regeerden tijdens de Individuele Tijdrit. De renners reden als nooit tevoren, op soms beangstigend professioneel materiaal. Het was desondanks gezellig, zo ondervond gast-renner Anton Dalhuijsen. Winnaar Fabio Bertolucci zette zijn ervaringen op papier in vloeiende tijdrijders-stijl. Lees maar.

10 sept: Gooi & Eemland (ipv Texel)

De ritten naar en op Texel gaan zoals bekend niet door. Op zondag 10 sept doen we dus iets anders. Om 10u vertrekken we naar Gooi en Eemland, voor 120km toeren. Heen rijden we o.a. over Naarden, Bikbergen, Tafelbergheide, Eembrugge en Spakenburg. Stukken bos en op het laatst lekker open. Terug nog meer Eem, stukken Gooi, omgeving Naardermeer, stukje Vecht en Weesp. Misschien na afloop een terras bij molen De Gooyer. Jens Roep rijdt voor.

Zet topfotograaf Hans Meerman naast het circuit van Beverwijk, laat de Trappisten koersen en je krijgt een album wedstrijdfoto's om duimen en vingers bij af te likken. Bekijk die zwoegende A- en B-koppies in de Opens external link in new windowfotostream

LET OP: Veluwe start om 10u in Arnhem

Toerders let op, de start van de Veluwetocht in Arnhem op 3 september is 10 uur (en niet 11 uur, zoals abusievelijk in de kalender op de site stond). Waarschijnlijk is de fout er bij de wisseling van de toertochten Veluwe/Texel ingeslopen. In het clubblad staat het goed. Op de site is het inmiddels hersteld.

De fietsvakantie in Suisse Normande was een groot succes. Wie de foto's bekijkt kan tot geen andere conclusie komen. Hopelijk horen we binnenkort de details over de mooie routes die Henny en Wim hadden uitgezet, over de hellingen, de heerlijkheden en de grappen, maar om te beginnen is het genieten van de beelden. Kijk maar in de fotostream.

Laatste Weekend Vlaamse Ardennen

Op 26 en 27 augustus rijdt Henny Remmers voor in de Vlaamse Ardennen. Vorig jaar telde het peloton nog tien renners, dit jaar zijn ze maar met drie (Bram, Ries en Henny). Door gebrek aan belangstelling zal de dubbeltocht volgend jaar niet op de Trappistkalender staan.

20 aug: langs Amsterdamse parken

Op zondag 20 augustus starten we om 11 uur bij de zuid-ingang van het Vondelpark (Amstelveenseweg) voor een parkentocht van 37 km door Amsterdam. Dit is niet alleen een tochtje voor Trappisten, maar vooral ook voor hun familie en vrienden. Gezelligheid staat voorop. Er wordt rustig gereden op stadsfietsen en racefietsen zijn niet dus welkom (tenzij van voor 1985 en met buiscommandeurs). Bakfietsen, museumfietsen en circusfietsen zijn welkom. Voorrijders zijn Joop Buinink, Ben Koeleman en Marja de Ridder. Leidraad voor de tocht is de groene stadsinrichting van Amsterdam-West, met name het idee dat elke woning zonlicht moest hebben. We rijden langs wel achttien parken. De koffiepauze is ongeveer halverwege. Na afloop zijn er voldoende café’s aan Schinkel en Amstelveense weg.

"Ik ben de gele trui aan het lossen!", schrijft Gerard Snel vanuit de Alpen. Helemaal kapot en leeg stort hij zich even later over de finish. Geen dagoverwinning, maar wel de snelste man in de koninginnenrit. Dáár had hij dus het hele jaar voor getraind. Ook Bas Klein kende hoogte- en dieptepunten. Een kwartier aan de broek in de openingstijdrit, maar een dag later alles goedgemaakt met een indrukwekkende solo.  Djoen Tong Liem, aanvaller pur sang, moet kiezen tussen twee inspiratiebronnen: Laurent Fignon of de vermogensmeter. Lees hun verhalen over de Trappist Trippel. De hele dag zweten, zwoegen en zwalken, maar soms ook in de flow.

6 sept: hulp nodig bij tijdrit!

Voor de individuele tijdrit langs het Amterdam-Rijnkanaal op 6 september zoekt de jury dringend hulp. Er zijn tijdwaarnemers nodig, vasthouders, een keerpuntregelaar en een inschrijver. Maak je nuttig en deel mee in die bijzondere tijdritsfeer. Het gaat om duizenden van seconden, maar het is altijd gezellig. Meld je bij de wedstrijdcommissie.

Clubblad nummer 5, opnieuw een hoogtepunt, want lees maar: de verjonging zet door, de Zuiderzee kan langer, waterdragers door de Pyreneeën, geen Texel (want te duur en niet te doen), cafeïne kauwgom (wat is dat), en kunstenaar Roger Raveel fietst. En dan hebben we het nog niet over de omslagfoto gehad. Een juweel. Lezen dus.

Texel-weekend geannuleerd

Texel-weekend geannuleerd wegens torenhoge prijzen in het Stayokay. In plaats hiervan toertocht op zondag door Noord-Holland. Details volgen!

6 aug: verrassingstocht blijft verrassing

Op zondag 6 augustus, om 10 uur, vertrekt het toerpeloton vanaf Het Kalfje aan de Amstel voor een tocht van 110 km richting Haarzuilens (pauze). Aanvankelijk zou die dag Enkhuizen-Stavoren gereden worden, maar wegens logistieke problemen gaat dat niet door. De voorrijder is Ries Breek.

Tijd voor een ouderwets zeur- en zeikstuk

Mart heeft het helemaal gehad met gatendichtrijders zonder agenda. De vluchter terughalen, maar voor wie? "Voor mijn gevoel schrijf ik om de paar jaar een bijdrage over het in mijn ogen onbegrijpelijk koersgedrag van sommige Trappisten. Maar omdat het er sterk op leek dat we dit onkruid met wortel en al hadden weten uit te roeien, hoefde ik mijn pen niet in giftige inkt te dopen. Maar sinds kort steekt het fenomeen de kop weer op en wel in zo’n onstuimige mate, dat ik wel in oud geklaag moet vervallen."

Upgrade en restyling

Hola, de website ziet er anders uit! In twintig jaar is al veel veranderd aan ons digitale gezicht op internet en opnieuw is door webmaster en Trappist Maarten Toneman een grote stap gemaakt. Opvallend is de nieuwe vormgeving, grotendeels onveranderd zijn opzet en inrichting. Wat je niet ziet, maar waar het meeste werk in zit, is de grote software-upgrade, die hard nodig was. Vragen of opmerkingen? Wil je ook webmaster worden? Graag, we hebben je nodig. Mail ons. 

Jarenlang moest Rinus Cerfontain zich tevreden stellen met ereplaatsen in het Clubkampioenschap. Zou hij ooit nog eens kunnen winnen? Na een voorbereiding waarin hij zijn zestigste verjaardag vierde, veel duur-kilometers maakte en ook veel gedwongen rust moest nemen is het eindelijk zondag. Met een peloton doorrijders, gatendichters en sprinters zullen het een paar gezellige uurtjes worden. En in die laatste ronde zullen ze wel weer over hem heen denderen...

Ik heb een trauma, schrijft Jan Maarten Deurvorst in zijn verslag over de Koppeltijdrit. Zijn trauma heeft guitige ogen en een pact met de duivel. Jan Maarten is meestal het kind van de rekening. Teckels in het voorwiel, reigers op de weg, aflopers bij koppelgenoot, alles werkt tegen. Tot vrijdag 23 juni. Alles klopt, vooraf. Maar in de eerste bocht staat een reiger. Grote schrik. Ze halen toch acht concurrenten in. Maar waar blijft het onnoembare koppel? Wordt het weer niks?

Een beetje onevenwichtig nummer, zo kenschetst de redacteur van dienst clubblad #4. De toerrijders schreven meer dan de wedstrijdrijders. Terwijl Jan Maarten zo goed kan schrijven. Kansen gemist. Dan een pleidooi voor het her-opnemen van de IJsselmeer op de toerkalender, want anarchisme dreigt. En het is toch al een problematische kalender, zo blijkt. Dr Von Trapp heeft het recept voor een volgende ronde-overwinning. Fijne vakantie, in Alpen, Normandië, of waar dan ook.

Een puntenkoers, dat valt niet mee, ook voor de jury niet. Sprinten en tellen, het bijt elkaar. En het was nog geen lekker weer ook. Jan Repko vertelt: "Benen en borst worden zwaar. De sprints vloeien in elkaar over. Ik herinner me dat ik mijn wiel net voor dat van Marlin over de finish duw. Ik herinner me dat drie man over me heen denderen tijdens de sprint. Ik herinner me dat ik sprint in de verkeerde ronde. De tel ben ik allang kwijt." Lees hier hoe het afloopt. 

Velen hebben om verduidelijking van de statuten gevraagd. Dat heeft vorm gekregen in het Huishoudelijk Reglement (HR), waarin taken, bevoegdheden en procedures staan beschreven. Het HR is zorgvuldig samengesteld en met een juridisch oog bekeken. Het bestuur heeft alle leden gevraagd het met een kritische blik te lezen en opmerkingen of vragen aan het bestuur te richten. Het HR is op 20 november aan de algemene vergadering voorgelegd en goedgekeurd. 

Lange koers, dus rust in de tent? Vergeet het

De Langste Dag (zomer #3) is een leuke wedstrijd maar zou het niet beter zijn als ik thuis zou blijven, vraagt Jan Repko zich af. Hij is nog een beetje verkouden en moe van de Pyreneeën en met het oog op de koppeltijdrit van vrijdag is herstel zijn prioriteit. Maar de clubplicht roept. Bovendien zorgt zo'n extra half uur meestal voor rust in de tent. Het loopt natuurlijk anders. Lees hier zijn verhaal.

Topdag langs Grote Rivieren krijgt naar slot

De tropische rit naar Nijmegen en terug langs De Grote Rivieren had alle ingrediënten van een seizoens-hoogtepunt, maar kreeg een naar einde. Met nog 20km te gaan reed Pim van Schaik op een richel en sloeg over de kop. Grote schrik in het peloton. Pim moest naar het AMC met gebroken sleutelbeen en wervels en moest een nacht blijven. De wonden leken maandag mee te vallen. Pim kon al weer lachen, al gaat zijn Trippel niet door. Hij is ook aan een nieuwe fiets toe, want zijn frame ligt in drie stukken.

Wat is er mooier dan koersen met je broer, met wie je zoveel wieleravonturen hebt beleefd? Antwoord: samen winnen! Dat overkwam Ard van Straten, net Trappist geworden, in de 2de zomerwedstrijd op 14 juni. Spaarnwoude blijkt voor hem ideaal om zijn koersangst te overwinnen. Het is er breed en veilig. En wat gebeurt: bij de bel valt een gaatje achter hem. Wat is het dan fijn dat je broer meerijdt. Lees hier hoe het afloopt.

Introducee John Wanders moet een stukje schrijven, maar 'feiten zijn bijzaak', hoort hij van voorrijder Bert. Helaas voor hem en de club: John is journalist van beroep. Hij doet alleen maar feiten. En bovendien, er is al genoeg fake news, Bert! Daarom: de feiten van zondag 11 juni op een rijtje. Lek of niet, dat is de vraag. Is sneeuw echte sneeuw? En demarreren, is dat wel verstandig? Hoe dan ook eindigt het zoals het hoort, met een welverdiend biertje voor een gesloopte verslaggever.

Gouden Schemering verplaatst naar 28 juni

De wedstrijd Gouden Schemering is verplaatst naar woensdag 28 juni. Door het stormachtige weer op 7 juni waren er bomen op het circuit gewaaid. Die konden niet tijdig worden opgeruimd, zodat de wedstrijd op het laatste moment moest worden afgelast. De Gouden Schemering is een nieuwe puntenkoers voor rekenaars en sprinters en telt mee voor de Wereldbeker. Lees hier hoe het in elkaar zit. De jury is voor deze wedstrijd versterkt, maar neem toch je telraam maar mee.

Aangeschoten wild op de IJmeerdijk

Op Hemelvaartsdag, 25 mei, was de traditionele 'IJsselmeer' van FC Trappist, 260 km op de fiets. Dit jaar voor het eerst buiten het toerprogramma. Met de rem erop naar Bolsward en daarna koers! Leef mee met Marlin Burkunk: "De IJsselmeer is niet zomaar een tochtje. Serieuze, ietwat belegen mannen veranderen plotseling in wilde pubers. Als wilde beesten trekken ze door de Friese savanne." Lees het op zijn eigen blog, met 'relive-Strava' en hoe er in tien jaar niets is veranderd!

Op de deelnemerslijst voor de Trappist-Trippel staan inmiddels 38 namen. 12 A's, 15 B's en 11 toerders doen mee aan het driedaagse wielerevenement in de Alpen in juli. Er kunnen 40 deelnemers mee, dus er zijn nog een paar plaatsen. Op 27 juni is er een bijeenkomst waar logistieke zaken aan de orde komen, vooral over vervoer van personen en fietsen. Met een verrassend parkoers en een slim tijdshandicap-systeem zal het een interessante wielerweek worden. Meer info en intekenlijst.

Assistentie voor jury gevraagd!

Ondanks de hulp die Bert Freriks de jury biedt, is extra assistentie gewenst. Het Wedstrijdsecretariaat wil graag een pooltje vrijwilligers opzetten om bij te springen. Met z'n tweeën is het net wat makkelijker de uitslag te bepalen, zeker als iedereen dezelfde Trappistentrui aan heeft. Heb jij zin om één, twee of drie keer een handje te helpen, bijvoorbeeld op woensdag 7 juni, bij de puntenkoers Gouden Schemering? Stuur dan meteen een mail. Je hulp wordt enorm gewaardeerd, en het is nog gezellig ook!

LET OP: Maasvlakte start bij Den Haag HS

De toertocht Westland-Maasvlakte-Voorne start op 21 mei bij station Den Haag HS (dus niet CS). Om 9.35 uur rijden we eerst naar Kijkduin (Deltaplein), waar zij die de auto nemen om 10 uur kunnen aansluiten. Het is daar beter parkeren en ook makkelijk terug te vinden. Laat Jos van der Valk dat vooraf wel even weten per mail/sms (06 2817 3451). De tocht wordt een mix tussen die van 2015 en 2016. De trein vertrekt van Amsterdam CS om 8.34 en om 8.52 uur, maar check wel eerst de NS-site!

Hemelvaartsdag, 25 mei: Ronde van het IJsselmeer

Er komt tóch een Ronde van het IJsselmeer en dit is een open uitnodiging aan Trappisten om mee te doen. Toen de officiële toertocht verviel, besloten een paar clubleden de tocht zelf te organiseren, op Hemelvaartsdag. Het zijn onder anderen de renners die doorgaans vanaf Bolsward de strijdbijl opnemen, dat zal duidelijk zijn. Route en opzet zijn de gebruikelijke: start om 7 uur achter het CS, afstand 260km, toeren naar Bolsward, en na de pauze koers voor wie wil, tot op de Maxisbrug. Geen punten.

LET OP: weekend Texel week opgeschoven

Het weekend Texel is noodgedwongen verschoven van 2/3 september naar 9/10 september (de Veluwetocht gaat naar 3 sept). Er zijn een aantal kamers in het Stayokay gereserveerd. Die reservering loopt echter af op 30 mei. Dus mocht je op Texel willen overnachten, stuur dan voor 30 mei een mailtje naar Maria Geijsel.

In clubblad #3 kijken we naar die nieuwe tocht langs de Grote Rivieren, zien we Dr. Von Trapp terug en bekijken Armstrong op het toneel. Aan de wand hangen snelle wieleraquarellen en natuurlijk is daar het verhaal over de Sloophamer van de Nedereindse Berg. O ja, redacteur Pim wil wel eens kijken in jouw hersenpan: wat gebeurt daar tijdens een toerrit, en gaat in een wedstrijd het verstand echt op nul? Genoeg om een zomeravond te vullen. Veel leesplezier! 

Nostalgie langs de Hanzeroute

Martha Hiddink heeft uitgekeken naar de Gelderse IJssel, want die tocht is nieuw en voert bovendien door het land van haar jeugd. Waar ze haar eerste racefiets bereed en 'flesjes hoogwater' verkocht. Op 14 mei rijdt ze met een groepje Trappisten, geleid door Ries Breek, langs de Hanzeroute. Het is een heerlijke dag, en steeds is daar dat overweldigende uitzicht op de IJssel aan de linkerhand. Langs Doesburg, Zutphen en Deventer naar Kampen. Hier staat haar verhaal, met foto's.

Kramp en verrassing op Zandvoort

Kramp is het woord van de dag op Zandvoort. Iedereen raakt uitgepierd op het golvende circuit. Wie heeft er in de finale nog jus in de benen? Bij de B is dat Bart Rademaker, Het Rode Gevaar. Op het rechte eind verrast hij iedereen, en zichzelf nog het meest: alleen over de streep. Net zo sterk is het eindschot van Sander Baars nadat het A-peloton uiteen is gevallen. Iedereen klaagt na afloop over kramp of dreigende kramp. Zandvoort: een harde koers! Hier de verslagen. Foto's in de stream.

LET OP: Gelderse IJssel start in Arnhem

De starttijd en -locatie van de toertocht Gelderse IJssel is veranderd. Het vertrek op 14 mei zal zijn bij station Arnhem om 10.10 uur. Vanaf Amsterdam CS vertrekt een trein om 8.55 uur (check!). Ries Breek leidt de toerders vanaf Arnhem naar Westervoort en langs de IJssel.

Vijf keer koersen op de Nedereindse Berg

Jan Sorber is behalve Trappist ook lid van wielervereniging UW & TC De Volharding en nodigt onze wedstrijdrijders uit mee te doen aan de GP-competitie in mei. Een vijfdaagse reeks op dinsdagavond, te beginnen op 2 mei. Gereden wordt op het clubcircuit van De Volharding, de bij ons inmiddels welbekende Nedereindse Berg. Start is steeds om 19 uur, er zijn drie categoriën en vele prijzen. Inschrijven met formulier of ter plaatse. Meer info op de site van De Volharding

De Sloophamer van de Nedereindse Berg

Voor het eerst stond de Ronde van de Nedereindse Berg op de kalender. Een klimkoers. Sander Baars had er al eens gereden. Hij vertelt: "Rondjes draaien rond een oude vuilnisbelt, dat lijkt het wellicht voor het ongetrainde oog. De kenner ziet wat het echt is: een monument in wording". "Dit is jouw koers vandaag, Sander", zegt Djoen. Complimenten van concurrenten, dan moet je oppassen. Sanders strijdplan: een jump op het juiste moment. Maar gaat dat lukken? Lees hier zijn verhaal.

Ook volgend weekend is er werk aan het spoor. Trappisten die met de trein naar een toertochtstart reizen (of na afloop naar huis) doen er goed aan altijd en tijdig de website van de NS te raadplegen vanwege mogelijke vertragingen of fietsonvriendelijke vervoersalternatieven.

Verslag 2de voorjaarswedstrijd A, 2017

De 2de voorjaarswedstrijd. Het is koud. Bas Klein vertelt: "Ik rekende voor de tweede woensdagkoers op een nieuwe groepssprint. Met de aanwezigheid van bijvoorbeeld Rinus en Tim toch wel een kansloze missie. Lekker vrij rijden en aanvallen was daarom vanavond het plan. Uitslag onbelangrijk. Ik rekende voor de tweede woensdagkoers op een nieuwe groepssprint. Maar ik zou de eindsprint laten voor wat ie was." Hoe zal dat aflopen? Lees het hier.

Rieks opent FLIEKS Tweedekansfietsen

Vorig jaar haalde Trappist en sleutelfanaat Rieks van Rooijen zijn diploma als fietsenmaker. Daarna bedacht hij het plan iets in de fietsrecycling te gaan doen en op vrijdag 21 april is het zover: dan opent hij feestelijk zijn bedrijf FLIEKS. Samen met vriendin Alette gaat Rieks versleten fietsen revitaliseren en 'pimpen'. Onbruikbare onderdelen schuift hij naar andere creatievelingen door. FLIEKS is gevestigd in een hippe zeecontainer in de Haarlemse Waarderpolder. Lees meer.

Behalve de nieuwe klimkoers (Nedereindse Berg) en de nieuwe toertocht (Gelderse Vallei), presenteren we in clubblad #2 ook nieuwe oude fietsen. 'Gepimpt', wel te verstaan, door Rieks van Rooijen. Verder volgen we Alex naar de Ventoux, Nic naar Gambia en Ben over een fietspad zonder eigenaar. In de kunst blijkt de fiets een onuitputtelijke bron van inspiratie. En natuurlijk hebben we de eerste verslagjes en alle aankondigingen. Ook als pdf en online-magazine. Veel leesplezier!

Op 26 maart is in ontspannen sfeer en zonder incidenten de Openingswedstrijd verreden. Er waren 29 deelnemers. In de tijdrit schitterden Mike Cooper (A) en Peter Giljam (B), in het criterium waren Tim Boudri (A) en Rieks van Rooijen (B) de daghelden. Hier de uitslag. Er scheen een zonnetje, maar de wind woei koud en hard, zodat het lastig koersen was. De nieuwe juryleden, gegidst door Manja, deden het prima. "Bij de B alle tien goed!", meldde Bert Freriks trots. Hier Eric's verslag.

Openingstoertocht smaakt naar meer

Maar liefst 35 Trappisten waren zondag 12 maart naar het Flevopark gekomen voor de start van het toerseizoen. Op het programma stond good-old Waterland, 75 km door een vlak slootjespanorama. De zon deed mee, de wind hield zich rustig, het kon niet mooier. Het peloton, verdeeld in twee groepen, reed beschaafd als nooit tevoren. Zonder lek of wanklank kwam iedereen thuis, rozig en tevreden. Frans filmde onderweg en Wilma schreef een verslag.

Nic timmert verder aan de Gambiaanse weg

Nic van der Riet gaat naar Gambia fietsen voor het goede doel: schoolgeld verzamelen voor kinderen in dat West-Afrikaanse land. In september moet het gaan gebeuren, als er tenminste genoeg sponsorgeld op tafel komt, zo'n 5.000 euro. Je kunt een deel van de tocht meefietsen, als je helpt sponsoren. Nic is nu bezig met de publiciteit en met het aanboren van Gambiaanse bronnen: "Ik heb een onderhoud aangevraagd bij de nieuwe president, jazeker!" Meer info.    ENGLISH.

Astronomen staan in vuur en vlam. Na de vondst van zeven 'aardachtige' planeten bij de dwergster Trappist-1 is de kans op een tweede aarde flink toegenomen. Dat meldt de Volkskrant op 22 februari met als bron Nature. De aarde blijkt verre van uniek. De dwergster Trappist-1 is tien keer zo klein als onze zon, is genoemd naar de Belgische telescoop in Chili en ligt op 40 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Aquarius. Dat is bij wijze van spreken om de hoek.

Het eerste clubblad van dit jaar biedt een fijne mix. Terugkijkend zien we het hoogtepunt van het crossseizoen, de jaarvergadering en de nieuwjaarsborrel. Vooruitkijkend dienen zich twee aantrekkelijke fietsvakanties aan. Verder schrijven we over Strava en belicht Fietsen in de Kunst een Spaanse beeldhouwer. Natuurlijk vind je in dit nummer het toer- en wedstrijdprogramma. In de gedrukte versie van het blad staat de ledenlijst. Veel leesplezier!

De week in Suisse Normande gaat zeker door, want er zijn genoeg deelnemers. De streek in noordwest-Frankrijk, waar de rivier de Orne doorheen meandert, is ideaal voor fietsers en onontdekt door toeristen. Reden voor Henny Remmers en Wim de Haan om de omgeving te kiezen als vakantiebestemming van 12 tot 19 augustus. Vier of vijf dagen fietsen met voorrijder, in A- of B-groep, met oog voor elkaar, de omgeving en de inwendige mens. Meer info en intekenlijst. 

Peter Hormeijer in Fietssport Magazine

Voorzitter Peter Hormeijer blijft aan de weg timmeren, nu door een interview in Fietssport Magazine van de toerfietsunie NTFU. "Gezellig, vriendschappelijk, maar ook flink hard fietsen", zo luidt de eerste quote. We hebben een anarchistische inslag en we kennen dus geen bemoeienis van een bond. "Dat maakt het allemaal gezelliger. Wedstrijden gaan om de eer, niet om je als wielrenner te profileren," zo vertelt Peter. Hier staat het hele verhaal.

Tijdens het Amsterdamse Wielersymposium op dinsdag 7 maart, van 18.00 tot 21.30u, zullen drie specialisten op het gebied van sportvoeding, sportgeneeskunde en wielertraining ieder een lezing geven over de voorbereiding op het nieuwe wielerseizoen en op belangrijke wedstrijden of tochten. De doelgroep bestaat uit wielrenners en triatleten. Er zal volop gelegenheid zijn om vragen te stellen. Toegang 15 euro. Hier inschrijven.

22 april: Ronde van de Nedereindse Berg

De Wedstrijdcommissie introduceert een nieuwe klimkoers: de Ronde van de Nedereindse Berg, bij Nieuwegein. Op het mooiste parkoers van Nederland, met 18 meter hoogteverschil (10 meer dan Beverwijk), dwars door de natuur en toch vlak bij de stad, zal een Trappistenwedstrijd worden verreden. Schrijf dus maar in je agenda en in die van je (fiets)vrienden: zaterdag 22 april, 15u. Adres: Nedereindseweg 501 W, 3546 PM Utrecht. Verdere details volgen.

In de kantine van PST/Swift hieven zo'n zestig Trappisten op zondag 15 januari het glas op het nieuwe jaar. In ontspannen sfeer werden met de nodige omhaal van woorden de prijzen uitgereikt aan de winnaars van het voorbije jaar. Veelwinnaar Mike Cooper had er letterlijk de handen vol aan. Manja kreeg de Sportiviteitsprijs. Voorzitter Hormeijer vroeg of we nog wat jonge leden wilden aanmelden, en daarna schuimde het bier als vanouds. Hier staan de foto's.

Sander en Koen nieuwe Crosskampioenen

Sander Baars en Koen Denecker zijn de nieuwe Crosskampioenen van 2017. Zij waren op zondag 15 januari het snelst bij respectievelijk de A- en B-renners op het technisch lastige parkoers van Sloten. Grote afwezige was Mike Cooper, die geen puf meer had voor het CK. Bij de vrouwen moest Ilja de Vries het alleen doen. We mochten voor het eerst ook een jeugdlid begroeten: Chris Oosenbrugge. Hier staat het verslag en hier de foto's.

In memoriam Jan Schipper (1932-2017)

Op 12 januari 2017 is Jan Schipper overleden, 84 jaar oud. Jan werd lid van de Trappist in het begin van de jaren tachtig, maar reed niet veel wedstrijden bij onze club. Hij werd erelid van de KNWU. Eduard Baddee herinnert zich hem als een rustig, eerlijk en sociaal renner zonder grootspraak, en als een coureur die mooi op de fiets zat. Jan koerste met grote klasbakken uit de Nederlandse wielerwereld. Wij condoleren bij deze de nabestaanden. Meer over Jan.

15 januari: Clubkampioenschap Cross

Op zondag 15 januari wordt op Sloten het prestigieuze Clubkampioenschap Cross (veldrijden) verreden. Het CKC is een gedeelde wedstrijd met Olympia, WTC De Amstel en de WVA. Om 13u start de jeugd en om 14u de senioren (dat zijn wij dus). Inschrijven vanaf 12.30u in de kantine van Olympia, naast het Velodrome. Ook nu is de Nieuwjaarsborrel kort daarna op dezelfde dag, maar geneer je niet: modderspatten zijn de eretekenen van strijd, en iedereen is gewaarschuwd.

15 januari: Nieuwjaarsborrel

Ook in 2017 is de Nieuwjaarsborrel in het clubhuis van Swift/PST aan de Plantage Parklaan. Op zondag 15 januari, 16.30u zien we elkaar na vele wielerarme weken terug in een hartverwarmende omgeving. We heffen het glas op al het mooie dat was en nog zal komen. Ongetwijfeld komen alle buitenland-evenementen nog eens langs. Volgens traditie worden tijdens de receptie alle bekers en trofeeën uitgereikt. Komt allen, ook onfrisse kampioenscrossers!

OnderdeelDatum

Wat doet het weer?

Bekerhouders per nov'17

F. de Graaf Trofee
Michel Butter
M/V-beker
Renee Kuit
Sportiviteitsbeker
Manja de Neef
Toerbeker
Perry van Dijk
Super-Prestige
Piet van Oosten
Wedstrijdklas. A
Jan Repko
Wedstrijdklas. B
Theo van der Neut
Wereldb. A-klas.
Jan Repko
Wereldb. B-klas.
Joop Vangangel
Tijdritbeker A
Mike Cooper
Tijdritbeker B
Jeroen van Hoek

Kampioenen per jan'18

Clubkampioen ARinus Cerfontain
Clubkampioen BJoop Vangangel
Clubkamp. damesNatascha Darlang
Crosskampioen ARinus Cerfontain
Crosskampioen BKoen Denecker