Weekje Lachau (Fr.) 2018

Rond Pinksteren, van 19 tot 26 mei, organiseren Opens window for sending emailRies Breek en Opens window for sending emailPiet van Oosten een kleine week met een toerkarakter in Lachau, hemelsbreed 25 km van de Mont Ventoux. 

 

We hebben het huis Le Rêve in Lachau gehuurd voor een week, van zaterdag 19 tot zaterdag 26 mei. Een groot deel van de deelnemers verblijft daar. Het is een landhuis van de Nederlandse Anne in het departement Drôme. Anne is onze gastvrouw voor onze vakantieweek. Het huis is eerder door verschillende Trappisten bezocht voor een fietsweek. Het is een prachtige en stille streek met zeer weinig verkeer. Dichtbij stroomt de rivier de Méouge, je rijdt op de heenreis door de Gorges de Méouge.

Piet van Oosten komt al langere tijd bij Anne en in clubblad#2 van 2017 schreef Alex Leenders over zijn ervaringen in Lachau met enkele Trappisten na een verblijf van een week. Wie enkele weken terug heeft gekeken naar de 5e etappe van Parijs-Nice, van Salon-de-Provence naar Sisteron, heeft ook al een indruk van de omgeving kunnen opdoen.

 

Zaterdag is transferdag en dat betekent dat je op zaterdagmiddag de 19e vanaf 17.00 uur over je kamer kunt beschikken. Rond 19.00 uur gaan we aan tafel, we bewaren wat voor laatkomers. Kom je eerder aan dan is dat geen probleem, je zet je spullen neer en je kunt alvast een kort ritje maken of in de grote tuin op het terras gaan zitten. Het vertrek is zaterdag 26 mei in de ochtend.
Zie voor het adres en info over het huis www.vakantiehuislereve.nl

Op 20 april hadden zich 14 mensen voor verblijf in het huis aangemeld. Er zijn dus nog plaatsen over.

Er zijn ook 4 kampeerders. Een camping in de buurt is bv camping Gorges de la Meouge.

 

Hier kun je inschrijven. 

Deelnemerslijst per 20 april:
(k = kampeerder) Evert & Liduine (k+k), Pim van Schaik, Ko van Reenen (k), Hans Meerman, Henny Remmers, Alex Leenders, Piet van Oosten, Frans van Griensven, Ries Breek, Renée Kuit, Leon Canisius, Jos van der Valk en Marja de Ridder, Ben Gihaux, Manja de Neef (k), Frank Wesseling en Peter Valckx.

 

 

De kosten voor het huis zijn 2.130 euro, incl. schoonmaken. Met het salaris voor de kok en het ontbijt en diner komen we uit op circa 300 euro p.p. voor de hele week. Daar heb je zeven overnachtingen voor, een uitgebreid ontbijt en elke dag een driegangen-diner. Deelnemers ontvangen binnenkort een berichtje met een verzoek om een eerste betaling.

De kok heet Bas(tiaan), wij kennen hem van oktober 2017 toen Piet en ik in Lachau waren. Bas is een vrolijke gast en een geweldige kok. Je hebt af en toe corvee om Bas te helpen met snijden, af te wassen, tafel dekken / afruimen, enz. Boodschappen doen hoeft niet. We kijken nog of de kampeerders, of enkele van hen, ook willen mee-eten. Met meer dan achttien man eten - plus Anne en Bas - is logistiek niet te doen. Uit eten gaan in de omgeving ligt niet direct voor hand.

 

Reizen: zie deelnemerslijst. We stemmen nog af wie met wie kan meerijden. Doe dat vooral ook zelf onderling. Vast ligt dat Piet met Bas rijdt en ik met Henny.

 

Routes
De volgorde is inwisselbaar. We kiezen voor de Mont Ventoux gezamenlijk de beste dag van de week en passen het programma daarop aan. Het onderstaande programma ligt niet vast, omzettingen of andere routes zijn mogelijk. Er is meer dan je in een week kunt doen. De eerst rit ligt wel vast. Deelnemers krijgen de routes op Garmin, er zijn kaartjes en hoogteprofielen. We rijden meest waarschijnlijk in twee groepen, we bepalen gezamenlijk wie voorrijdt. De avond tevoren presenteren en bespreken we de routes van de volgende dag.

 

DAG 2 – rondrit Col St. Jean

kort 67km/1100 hm

lang 104km/2200 hm

De eerste rit is typerend voor deze omgeving. We fietsen over 2 of 5 cols, door een prachtig gebied, over wegen met weinig ander verkeer. Auto’s zijn hier een exotische verschijning. Pittigste beklimmingen van vandaag: Col du Reychasset en Col de Perty. Beste plek voor een terrasje: vóór de laatste beklimming in het dorpje Laborel.

Beklimmingen: Col de Peyruergue, Col de Soubeyrand, Col du Reychasset, Col de Pierre Vesce, Col de Perty, Col St Jean.

 

DAG 3 – rondrit Montagne de Lure

kort 92km/750 hm

lang 147km/2300 hm

Het kleine broertje van de Mont Ventoux is de veel minder bekende Montagne de Lure, Na een vlakke aanloop gaan we vanuit Valbelle omhoog. De klim is 23 kilometer lang met 1150 hoogtemeters, maar nooit steil. Vanaf de top zijn er verschillende opties. Afdalen aan de andere kant en terug via de Col du Négron (lang), of afdalen aan dezelfde kant en terug door de Gorges de Méouge (kort).

Beklimmingen: Signal de Lure, Col du Négron.

 

DAG 4 – rondrit Buis de Barones, of rustdag

lichte tocht 94 km/1200 hm

Vandaag een dag om de benen wat te laten rusten, aan het zwembad liggen, of verderop in de Méouge zwemmen of te wandelen. Wat ook kan is een rit maken op woensdag naar de leuke markt in Buis de Barones. Prachtige rit.

 

DAG 5 – rondrit Col de Perty

kort 68km/1200 hm

lang 86km/1600 hm.

Drie van de vijf cols vandaag zijn serieuze beklimmingen. Alleen de Col d’Aulan is eenvoudig. Dat komt goed uit want zo kun je optimaal genieten van de Gorges de Toulourenc. Pauze in Saint Auban-sur-l’Ouvèze. We zijn daar nog niet halverwege, dat alleen geldt voor de kilometers, niet voor de hoogtemeters. De korte route gaat vanaf de pauze terug over de Col de Mévouillon.

Beklimmingen: Col St Jean, Col de Perty, Col d’Aulan, Col de Macuègne, Col de Mévouillon.

 

DAG 6 – rondrit Montbrun of rustdag voor de Ventoux

kort 60km/900 hm

lang 107km/1700 hm.

Beide routes gaan over de Col de Macuègne richting Montbrun-les-Bains, pauzeplaats. De lange route gaat via het hele mooie weggetje dat loopt over de Col des Aires en de Col de Fontaube naar de Col d’Ey en de daaropvolgende Col de Peyruergue. De korte route neemt vanaf Montbrun de smalle weg over de Col d’Aulan.

Beklimmingen: Col de Macuègne, Col des Aires, Col d’Ey, Col de Peyruergue, Col d’Aulan, Col de Mévouillon.

 

DAG 7 – rondrit Mont Ventoux

kort: 50km/1300 hm Sault - Mont Ventoux - Sault

lang: 88km/2200 hm. Sault - Gorges de la Nesque – Bédoin – Ventoux - Sault.

Bij mooi weer hebben we de Ventoux hier en daar al zien liggen. We rijden met de auto’s naar de parkeerplaats in Sault om vanaf daar de rondrit te beginnen. De lange route neemt na een aanloop de afdaling door de spectaculaire Gorges de la Nesque, we starten vanaf de fontein in Bédoin voor de klassieke beklimming. De korte route gaat direct vanuit Sault, deze beklimming is lichter dan vanuit Bédoin. Na afloop een drankje op het terras in Sault.

Beklimmingen: Mont Ventoux.

 

Tenslotte: we gaan wellicht ook een dagje mountainbiken.

Ries Breek