Buitenlandweek Vogezen: 26 aug t/m 30 augustus 2019

Na een jaar overgeslagen te hebben gaan we dit jaar weer een week toeren in het buitenland. We hebben een nieuwe team: in plaats van Wim de Haan gaat dit jaar Loes Zwart de B-groep voorrijden. Henny Remmers blijft de A-groep leiden.

 

Wanneer: maandag 26 augustus t/m vrijdag 30 augustus 2019
Waar:  Parc Régional des Vosges du Nord
Eigen bijdrage: 30 euro 
Aanmelden: hennyremmers@gmail.com en lzwart2@xs4all.nl 


De parel van de Vogezen

We hebben dit jaar gekozen voor de Vogezen; dat is een gebied waar veel clubgenoten enthousiast over zijn. Ze denken dan wel altijd aan het zuidelijke deel met de bekende Ballons. Wij hebben daar niet voor gekozen. Een gebied met hoge bergen en lange beklimmingen is volgens ons niet zo geschikt voor deze buitenlandweek.
We willen naar het noordelijke deel, rond het Parc Régional des Vosges du Nord. De grens met Duitsland is niet ver weg en aan de andere kant ligt het zeker zo mooie Pfälzerwald. Het gebied is zeker niet vlak, de heuvels reiken tot ongeveer 500 meter en dat betekent dat er veel, wat kortere klimmen in de routes zitten, sommige behoorlijk steil. Het wordt niet superzwaar, de nadruk moet liggen op plezier en gezelligheid.

Voor degenen die eerder met ons op stap zijn geweest: de zwaarte van de routes is vergelijkbaar met wat we gedaan hebben in Normandie of de Hunsrück.

De A-routes zijn tussen de 100 en 130 km met tussen de 1200 en 1700 hoogtemeters.

De B-routes zijn tussen de 90 en 110 km met tussen de 700 en 1100 hoogtemeters.

We rijden 4 ritten, op maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag. Woensdag is een vrije dag waarop je bv de omgeving kunt verkennen

 

Verblijfplaats bij het stadje Niederbronn-les-Bains
Afgelopen september hebben we een gedeelte van de routes voorgereden onder, ik mag wel zeggen, barre omstandigheden (koud, nat, storm). Alles voor de club!

We zaten toen op een heel mooie, ruime camping in het bos aan een groot meer, het étang de Hanau. Helaas zijn er geen gîtes of bungalows te huur, wel is er een hotel naast de camping, beetje stoffig maar redelijk geprijsd. Een ander nadeel is dat er geen dorp of stad in de buurt is. Voor boodschappen moet je al gauw 20 km rijden. We hebben daarom gezocht naar een alternatief en dat gevonden in een camping bij het stadje Niederbronn-les-Bains, een oud kuuroord met goede infrastructuur. De camping heeft geen huisjes maar wel heel grappige, rode tenten die van alle gemakken zijn voorzien. Ze worden coccinelles (naar de luis waaruit rode kleurstof werd/wordt gemaakt) genoemd. Het wordt daar een soort van glamperen, heel hip! Is dat nog niet luxe genoeg dan is in het dorp genoeg onderdak te vinden.

Begin mei gaan we de rest van de routes voorrijden vanuit die camping. Daarna beslissen we welke we nemen en laten dat zo spoedig mogelijk weten zodat je kunt reserveren. We zitten laat in het seizoen dus zal reserveren niet zo’n probleem zijn.

In de buurt is het een en ander te zien. Steden in de buurt zijn Wissembourg en Haguenau (daar komen we op onze tochten), en Bitche dat een grote citadel heeft bovenop een heuvel (mooie wandeling).  Verder zijn er in de buurt een aantal forten van de Maginotlinie, aangelegd in de jaren 30 van de vorige eeuw. De linie liep van de kust bij Belgie tot aan de Zwitserse grens en verder langs de grens met Italië, maar was hier op zijn sterkst. De linie bestond uit grote en kleine forten (Gros Ouvrage en Petit Ouvrage) en kazematten ertussen. Veel ervan zijn te bezoeken, b.v. Simserhof  bij Bitche.

 

 

Overnachten en aanmelden
Voor de campings, kijk op:
Camping Hanau: via de website  www.philippsbourg.fr 
Camping Heidenkopf bij Niederbronn:  www.camping-niederbronn.eu 

Als je mee wilt kun je je vanaf nu opgeven bij een van ons, liefst per e-mail:

hennyremmers@gmail.com

lzwart2@xs4all.nl

 

Geef ook aan of je kampeert of een luxer onderkomen wilt; en ook of je vervoer nodig hebt of plaats over hebt. We proberen zoveel mogelijk te carpoolen.

De club betaalt een deel van de kosten van het voorrijden. Voor de rest vragen wij een bijdrage. De hoogte is nog onbekend maar zal niet meer zijn dan € 30.

Als we nieuws te melden hebben zullen we updates sturen naar de deelnemers.

Tot in de Vogezen!