Het Kopje - een koloniale heuvel

door: Marlin Burkunk


Iedere wielrenner die in de regio Noord-Holland zijn trainingsrondjes maakt, heeft hem weleens opgereden: het Kopje van Bloemendaal. Het is feitelijk een van de weinige plekken in Noord-Nederland waar je 15 sec. de illusie hebt dat je een helling van 6% beklimt. Iedereen heeft natuurlijk recht op zijn berg-illusies, ook de Nederlandse polderwielrenner. Wanneer je de tijden in de Trappist-top 5 van het segment 'Kopje Noordzijde' op Strava bekijkt dan kan er nog flink aan die illusie geschaafd worden. 

1. Jitze Koops Aug 11, 2015 33.7km/h 2:15
2. Teun Veken Jul 11, 2014 33.2km/h 2:17
3. Carl van Schagen Jun 19, 2018 31.2km/h 2:26
4. Ruben Vogels Apr 10, 2016 31.0km/h 2:27
4. Jan Repko Aug 15, 2017 31.0km/h 2:27

 

Want de KOM (1:52) saat sinds 3 april 2014 op naam van Derk Abel Beckeringh. Met 40.7 km/h per uur naar boven fietsen? Dat ruikt naar een brommer met hele wijde zijtassen die toevallig ook naar boven moest. Daar zal Niki Terpstra (nu een gedeelde 2e plaats) niet blij mee zijn. 
Ik ga hier natuurlijk niet beweren dat het Kopje 'een berg van verhalen' is want er is al genoeg wielerproza over geschreven. Gelukkig is mislukte prof Thijs Zonneveld gedegradeerd naar een schamele 9e plek. Dus die zal wel in de media een toontje lager zingen.

De brievenbus finish is niet meer
Waar ik het wel over wil hebben is de brievenbus van Tim Krabbé, de fietsende romanschrijver die ooit in het verhaal 'Vorm' (1980) over het Kopje heeft geschreven. Krabbé staat natuurlijk ook centraal bij de route van de 3e etappe van de 3CV. Dus het kan geen kwaad zijn verhaal nog eens te herlezen. Krabbé testte op het Kopje in de jaren '80 jaarlijks zijn vorm. Hij klokte vanaf de lantaarnpaal in de bocht bij de ingang naar het openlucht theater tot de rode brievenbus boven op de top. Die rode brievenbus uit het pre-e-mail tijdperk is helaas werkloos geworden volgens het Parool in januari 2019. We krijgen er wel een bordje voor in de plaats: 'Kopje van Bloemendaal, 42 meter boven NAP'. 


 

Toen reed onze Tim, volgens eigen zeggen, er 2 minuten en 19 seconden over. Niki Terpstra deed er in 2013 1 min 57 over. Ik weet nog goed dat ik besloot om het ook eens te proberen. Na een knieblessure, ontstaan bij het beoefenen van mijn lievelingssport voetbal, moest ik revalideren op zo'n mallotige racefiets. Samen met mijn latere Trappist-broeders Erik van den Heuvel, Fer Kok en Ricardo Alvarez reed ik naar het Kopje. Pffff... viel dat even tegen. Met benen zo dik als van een Michelin-mannetje reed ik maar snel door naar Zandvoort om te gaan zwemmen. Snel vergeten dat Kopje en die Krabbé geloofde ik ook niet met zijn 2:19. 

Toch is dat Kopje nooit meer uit mijn kop gegaan. Natuurlijk ben ik geen klimmer maar op macht kun je een heel eind komen. Ik sta in de Trappist-ranking van Trappist nu 12de  met 2:36, gelukkig nog boven Jan Maarten, Joost Hartog, Rinus Cerfontain, Tim Boudri en Bert Zwaving. En als voorbereiding op de 3CV raad ik elke deelnemer aan om de tijd van Jitze Koops te vermorzelen. Dat moet makkelijk kunnen. Wat is nu 2:15, Djoen? Jan Repko? Peter? 

Een foute heuvel
Iets anders dat hoogstwaarschijnlijk in de toekomst ook vermorzeld zal worden is de benaming 'Kopje'. Want zonder dat iemand het weet zijn we in Bloemendaal  schandalig koloniaal bezig. Ik heb eens uitgezocht waarom dat heuveltje eigenlijk het 'Kopje' heet. In 1907 werd deze duintop door de gemeente Bloemendaal verhoogd. Rond die tijd was de Tweede Boerenoorlog net beëindigd. De boeren in Zuidelijk Afrika, zij moesten het afleggen tegen de agressieve geo-politiek van de Engelsen, noemden een plotseling oprijzende heuvel of kleine berg in het landschap een 'kop'. Zo kende iedereen bijvoorbeeld de veldslag bij de berg 'Spion Kop' in Transvaal. Wij Nederlanders voelden ons toch verre nazaten van de Afrikaner boeren aan het begin van de 20ste eeuw. Dit inspireerde toen de gemeente tot deze benaming. Oei, oei. Als daar de denkpolitie achter komt dan moeten alle naambordjes herschreven worden. Net zoals in de Transvaalbuurt van Amsterdam de Louis Bothastraat veranderd werd in de Albert Luthulistraat.