Buitenlandweek Vogezen: 26 aug t/m 30 augustus 2019

Wanneer: maandag 26 augustus t/m vrijdag 30 augustus 2019
Waar:  Parc Régional des Vosges du Nord
Eigen bijdrage: 30 euro 
Aanmelden: hennyremmers@gmail.com en lzwart2@xs4all.nl 

 

In september vorig jaar waren we in het noorden van de Vogezen om routes voor te bereiden voor een week buitenland. We waren niet zo tevreden over het resultaat, met name de camping viel ons nogal tegen, en het was bitter koud!

In mei hebben wij opnieuw de routes verkend, nu vanuit een nieuwe standplaats, Niederbronn-les-Bains, en dat is een hele verbetering ten opzichte van de camping bij Hanau waar we vorig jaar zaten.Verblijfplaats bij het stadje Niederbronn-les-Bains

Niederbronn is een levendig stadje, oude badplaats met thermen en een casino, veel winkels en hotels. En dat is in deze streek op zich al bijzonder. Het ligt ook op de rand van het Parc National des Vosges du Nord. De camping, in goed Frans Heidenkopf genaamd, ligt tegen een heuvel aan hoog boven het stadje. Gelukkig kun je er met de fiets op verschillende manieren komen, het hoeft niet per se over de poepsteile Rue du Nord (17%), maar het  kan en mag wel.
Het is een kleine camping die ook in de zomer niet erg druk wordt, volgens de Sylvie, de beheerster, die ook nog eens heel vriendelijk en behulpzaam is. Het terrein is verdeeld in terrassen op verschillend nivo, zonder afscheidingen tussen de plekken. We kunnen dus makkelijk bij elkaar staan op een veldje. Voor degenen die niet graag kamperen zijn er 2 grote, comfortabel ingerichte tenten te huur. Ze zijn voorzien van een houten vloer, bedden, tafel en stoelen en een keukentje. Dit is het echte glamperen. Voor het sanitair moet je naar de gemeenschappelijke voorziening, maar je kunt ook een prive badkamer huren. De tenten zijn vuurrood en heten vandaar coccinelle, naar de luis op agaves die al eeuwen de rode kleurstof leveren voor kleding en dergelijke. Als de zon op de tent staat geeft dat binnen een wonderlijk licht.  Je kunt er met 4 personen verblijven maar met 2 lijkt me een stuk comfortabeler en voor de prijs hoef je het niet te laten: € 240 per week voor 2 personen.

Ondanks dat het niet zo druk wordt in de zomer lijkt het me wel zaak om een coccinelle op tijd te boeken, er zijn er immers maar 2. Voor de website zie:  www.camping-niederbronn.eu.

Verder is er een zwembad vlakbij.

Er is bovendien keuze genoeg aan hotels in Niederbronn: in het centrum het wat sjieke Hotel du Parc, of hotel Bristol en aan de randen de grote hotels Muller en Filippo.

 

We hebben voor de week weer 4 routes, voor de A-groep en voor de B-groep. De afstanden van de A-routes varieren tussen de 110 en de 145 km met tussen de 1000 en 200 hoogtemeters. De B-routes zijn tussen de 90 en 110 km lang met tussen de 500 en 1200 hoogtemeters. We komen onder andere in de stadjes La Petite Pierre, Haguenau en Wissembourg en we gaan een keer Duitsland in waar we een ronde maken door het Pfälzerwald. Hoog komen we niet, 500 meter is wel het maximum en meestal zijn de beklimmingen niet erg steil, lange lopers tot 7 à 8 %, maar er zitten wel venijnige kuitenbijters tussen. We vonden het gebied erg mooi, veel bos, stille wegen, kleine dorpjes. Een goede pauzeplek was soms moeilijk te vinden, gelukkig zijn er nog bakkers waar je koffie kunt drinken en iets lekkers kunt eten.

In principe rijden we op maandag en dinsdag, en donderdag en vrijdag. Op woensdag hebben we een rustdag. De volgorde kan veranderen afhankelijk van de omstandigheden.

 

Op de rustdag, of daarvoor of daarna is er genoeg te doen in de buurt. Wissembourg is een heel aardig stadje, er is de citadel van Bitche, en Straatsburg, met mooi oud centrum is een uurtje rijden met de auto. Vooral het museum voor moderne kunst in die stad kunnen we aanraden.

Zoals altijd kan ik, Henny, een dagje mountainbiken aanbieden. Er zijn mooie trails in de buurt en op de camping kun je een fiets huren. Geen idee hoe goed die is of zijn.

Bijzonder is verder dat we vlak aan de Maginotlinie zitten, de verdedigingslinie die na de 1e wereldoorlog door de Fransen is aangelegd om een nieuwe inval van de Duitsers zoals na de oorlog van 1870 te voorkomen, zonder veel succes zoals we weten. In de Elzas waar wij zitten lagen de zwaarste versterkingen, met artillerie. Vlakbij ligt bij voorbeeld nog het Gros Ouvrage Simserhof. Een bezoek neemt al gauw een halve dag in beslag. Voor meer informatie zie:  www.simserhof.fr.

We hebben ons best gedaan om jullie een mooie week aan te bieden. We hopen op een goede opkomst. We zijn een beetje laat door omstandigheden, geef je daarom zo snel mogelijk op, in ieder geval vóór 15 juni. Dat is voor ons de deadline want we willen minimaal 12 deelnemers. Daarna reserveren we de camping. Als je je later aanmeldt is dat zeker mogelijk zolang we op 15 juni 12 deelnemers hebben.

 

Aanmelden

Je kunt je opgeven bij Henny:  0641378214, hennyremmers@gmail.com

of Loes: 0623425306,  lzwart2@xs4all.nl

 

Tot ziens in de Vogezen!