Piet Kramer-bruggen in de stad en in het Amsterdamse Bos

Pieter Lodewijk Kramer werd 1881 geboren in Amsterdam. Hij overleed in Santpoort in 1961. Piet Kramer was een Nederlandse architect. Hij werkte samen met Michel de Klerk en Jo van der Mey aan het Scheepvaarthuis (1914) en wordt als een van de belangrijkste ikonen van de Amsterdamse Schoolarchitectuur beschouwd. Hij werkte voor  woningbouwverenigingen zoals De Dageraad, maar  ontwierp ook gebouwen als De Bijenkorf in Den Haag. In Amsterdam is hij nog bijzonder aanwezig als bruggenbouwer. Hij werkte part time voor de afdeling  Bruggen van de Dienst der Publieke Werken Amsterdam van 1917 tot 1952.


In totaal ontwierp Kramer zo’n tweehonderd bruggen. Bij die bruggen ontwierp hij vaak de bijbehorende brughuisjes, het smeedwerk en zelfs de beplanting. Van deze vele bruggen draagt de P.L. Kramerbrug zijn naam, deze verbindt de Jozef Israëlskade met de Amstelkade ter hoogte van de Amsteldijk.


De fietstocht begint bij deze brug en voert eerst langs het Amstelkanaal. Dit kanaal was na de Eerste Wereldoorlog onderdeel en begrenzing van een nieuwe, op een ontwerp van Berlage gebaseerde, stadsuitbreiding. Deze uitbreiding moest door vele bruggen worden verbonden met de stad en Piet Kramer kreeg de opdracht deze te ontwerpen. Beeldhouwer Hildo Krop stond hem bij en samen werden zij verantwoordelijk voor de opvallende en artistieke bruggen. Veertien van deze bruggen zijn in de tocht opgenomen. De meeste dateren uit de jaren twintig en dertig. Bij sommige stoppen we voor een toelichting.

Na de Stadionbrug gaan we richting het Amsterdamse Bos, waar we nog ca. 25 bruggen zullen aandoen. De meeste zijn houten bruggen, maar we komen ook stenen en betonnen bruggen tegen en zelfs hefbruggen, ophaalbruggen en ballenbruggen. Het is de bedoeling te pauzeren in Boerderij Meerzicht, dicht bij het einde van de Bosbaan. Het Amsterdamse Bos (oorspronkelijk: het ‘Boschplan’) is tussen 1934 en 1970 aangelegd. Piet Kramer ontwierp tot zijn pensioen deze bruggen die bijna allemaal verschillend zijn.

Sommige zijn na zijn vertrek bij Publieke Werken uitgevoerd. De tocht is cultureel van opzet maar voert door minder bekende stukjes van het Amsterdamse Bos en natuurliefhebbers zullen ook aan hun trekken komen.

>>bekijk de pdf met foto's en stadskaarten