Seizoenstart op 28 maart 2021: geen Openingswedstrijd, wél een Ploegentijdrit-training

door:  Hugo Bakker (lid wedstrijdcommissie FC Trappist)
 

Vanwege de geldende Coronamaatregelen kunnen we dit jaar helaas niet van start met het traditionele tweeluik proloog – criterium en trappen we het wegseizoen 2021 noodgedwongen af met een training. Maar omdat sporten en fitness, zéker in de doelgroep der Trappisten, belangrijke wapenen in de strijd tegen COVID-19 zijn, heeft de wedstrijdcommissie, na ampel beraad en in nauw overleg met het bestuur, een trainingsvorm bedacht die de harten van veel wielerliefhebbers sneller zal doen kloppen (letterlijk en figuurlijk) en zo toch glans geeft (idem) aan de seizoensopening.


Aanmelden: wedstrijdsecretariaat@fctrappist.nl , uiterlijk zondag 21 maart!

Wat is het idee?

 

In trainingsgroepjes van vier renners gaan we twintig (20) ronden over de (korte) buitenbaan van Wheelerplanet Spaarnwoude.

We rijden in twee blokken van een uur: 13.00-14.00u en 14.00-15.00u.

Per blok rijden maximaal vier groepen, om de spreiding van renners over het parcours te kunnen waarborgen. Bij meer dan 32 aanmeldingen (twee keer vier groepen) worden er aanpassingen gedaan aan de lengte van het parcours, de duur van de training en/of het aantal tijdsblokken.

Er wordt gestart vanaf de parkeerplaats (elke trainingsgroep krijgt een eigen ‘pitlane’) en dan via het grote hek de baan op.

De eerste ronde (vanuit de pit) is een ‘geneutraliseerde’ opwarmronde, waarbij 30 km/u dient te worden aangehouden. Na de laatste bocht richting start/finish gaat de rem eraf en begint op de streep de MyLaps klok te lopen.

Na de finish (jury turft het aantal ronden mee en luidt de bel voor de laatste ronde) wordt er één ronde uitgereden en verlaten de renners bij het terras de baan.

 

Deze trainingsvorm lijkt te passen binnen de geldende Corona-richtlijnen, zie daarvoor www.rijksoverheid.nl, www.nocnsf.nl en www.knwu.nl

 

Enkele aandachtspunten voor een veilige en (be-)smetteloze dag:

-        1,5-meter-regel is heilig: samenklonteren vóór en ná de wedstrijd is niet toegestaan, ook binnen het trainingsgroepje moet de anderhalve-meter-regel in acht worden genomen;

-        Bij klachten thuis blijven;

-        Warming up langs het kanaal en individueel of in tweetallen;

-        Tijdens de training goed ruimte laten bij het aflossen en niet “in” elkaars wiel rijden;

-        Inhalen van de ene door de andere trainingsgroep dient zoveel mogelijk op de lange stukken te geschieden en zo min mogelijk in de bochten;

-        Safety First! Het is geen wedstrijd tussen groepen onderling, maar een oefening in team spirit

 

Aanmelden per mail (wedstrijdsecretariaat@fctrappist.nl) en uiterlijk zondag 21 maart!

Wij raden aan om per groep van vier aan te melden. Individuele aanmelding is ook mogelijk (of per twee- of drietal), in dat geval worden trainingsgroepen geformeerd, zodat alvast (op Sloten bijvoorbeeld) kan worden geoefend. Lidmaatschap (van FC Trappist) is vereist.

 

Tips & Tricks 
>Hoe rijd je een ploegentijdrit (Fiets.nl)
>Ploegentijdrit voor dummies (Cycling.be


Stukje historie

tot 1996 vormde de (vierhoofdige) ploegentijdrit een vast Olympisch nummer, met Nederlands goud in 1964 (Tokio) en 1968 (Mexico, met Joop Zoetemelk, check youtube!).

De eerste ploegentijdrit in een grote ronde vond plaats in 1937 in de Giro d’Italia. De laatste werd gereden in de Tour van 2019 en was een prooi voor de achtkoppige sterrenformatie van Jumbo-Visma met in de gelederen o.a. Steven Kruijswijk, Tony Martin, Wout van Aert, Mike Teunissen en, jawel, Dylan Groenewegen.

Ook bij FC Trappist is de ploegentijdrit geen onbekend  fenomeen, het verslag van Peter Giljam, die met Rinus, Teun en Gerard met een gemiddelde van dik 45 km/u over het circuit van Sloten denderde en de  2011-editie in de wacht sleepte, staat nog online.

 

Kortom, hoog tijd om deze vergeten discipline nieuw leven in te blazen op een hopelijk zonovergoten en in ieder geval feestelijke opening van het wegseizoen 2021.

 

Komt allen!

 

En blijf trainen!