FC TRAPPIST

CROSSEN

Peter en Hugo FC Trappist Clubkampioenen Cross 2019

In de bemodderde weiden van Sloten had Ed Bosse samen met Mart Dominicus een creatief parcours uitgezet. Door onverwachte plonsmogelijkheden en schuine wanden werd het een dolle boel. Het pronkstuk was de verse hoop zand aka steile wand in de bosjes.
Bij de B’s veroverden jonge talenten Hugo en Ivo plek een en twee terwijl Koen met een jetlag toch nog een derde plek wist te veroveren. Bij de A liet Peter zien wat pieken is. Gefocused van start tot finish overtrof hij zichzelf en werd ongenaakbaar eerste. Sander reed als iedere week een goede koers maar moest voor het eerst dit jaar in Peter zijn meerdere erkennen.  Mart bekroonde zijn seizoen met een verdiende en zwaar bevochten derde plek.

Renners Jeugd:

1. Ana Cassidy van Ham
2. Filippe van den Heuvel

Renners A:
1. Peter Giljam
2. Sander Baars
3. Mart Dominicus
4. Willard Gerritsen
5. Niels Kooij
6. Jan Maarten Deurvorst
7. Marlin Burkunk

DNF: Jan Repko, Djoen Liem  

Renners B:
1. Hugo Bakker
2. Ivo Rigter
3. Koen Denecker
4. Charlotte Hoogland (eerste vrouw)
5. Evert Fermin
6. Michael 
7. Erik van den Heuvel
8. Niek Mulder
9. Erik Kempenaar 
10. Wim van der Zanden
11. Margot Cassidy van Ham (??)

DNF: Joost Hartog

 De DNF-jes van CK 2018

Rinus en Koen Crosskampioenen 2018

Een mooi deelnemersveld stond op zondag 7 januari 2018 aan de start voor het gezamenlijk CrossKampioenschap van maar liefst vijf verenigingen: De Kampioen, De Amstel, Olympia, WVA en natuurlijk onze eigen Trappist. 

Een pril zonnetje zorgde voor iets aangenamere omstandigheden dan waaronder de afgelopen weken gecrosst moest worden, maar de overvloedige regen in december had diepe sporen op het parcours achtergelaten, dus moest er toch op flink wat stukken stevig worden gebaggerd. 

Elf Trappisten waagden zich aan deze klus. Helaas ontbraken diverse cross-coryfeeën zoals Willard Gerritsen (ondergedoken), Sander Baars en Jan Repko (beiden ziek) en Mart Dominicus (geblesseerd). 

Het werd niettemin een mooie strijd met de volgende welverdiende winnaars: 

A: 1 Rinus Cerfontain, 2 Bart Bijvoet, 3 Peter Giljam, 4 Mike Cooper, 5 Marlin Burkink. 

Jan Maarten Deurvorst gaf na een stevige val op. 

B: 1 Koen Denecker, 2 Klaas Fopma, 3 Eric van den Heuvel, 4 Niek Mulder en 5 de dappere Natascha Darlang.

Sonnet Surhuisterveen

Dat een crosswedstrijd tot meer kan leiden dan een verslagje of een foto (of een prijs) bewijst Bart Bijvoet hieronder. “Door omstandigheden pleegde ik een sonnet te schrijven over de NK Cross in Surhuisterveen”, schrijft hij aan de redactie. Daar gaat-ie:

Surhuisterveen

De cross bracht mij naar het Friese land.
Het grijs van zee en lucht gelijk
een eindeloos beeld vanaf van de dijk.
De stilte en het pistool in de hand

laat de spanning knallen, de strijd beginnen.
Ratelende groepen en geprofileerde banden,
ploegend door zachte vette Friese landen
laten ons het lijden dat wij zo beminnen

omhelzen. Afzien, zwoegen, op en af de fiets.
De trap die eindeloos omhoog leidt
naar de Friese hemel in het grijze niets,

waar Saint Mathieu zijn kunst ten toon spreidt
– naast zo’n artiest kan ik toch niets –
en de zon zich toont als ik huiswaarts rijd.

Bart Bijvoet, Amsterdam, 15 januari 2018

Ongekende groei Amsterdamse Cross Competitie

Nog steeds gaat het, ondanks een erg nat najaar, crescendo met de Amsterdamse Cross Competitie. Er waren 2.342 starts, een record aantal. Vorig jaar waren dat er 1.985. Dat zijn bijna tweehonderd deelnemers per wedstrijd. De Twiske Cross, die door de Trappist werd georganiseerd, werd nog het best bezocht.

De ACC is opgedeeld in verschillende categorieën: Jeugd A en B, Vrouwen, Nieuwelingen, 40- en 40+. De laatste categorie kent het grootst aantal deelnemers, ook onder Trappisten. Sterker nog, bij de 40- deed maar één Trappist één keer mee: Ryan Keyrouse. Bij de dames stond alleen Ilja de Vries geregistreerd als Trappist. Zij deed negen keer mee. Bij de Jeugd waren er twee Trappist-deelnemers: Martha Gianoli (zes keer) en Filippe van den Heuvel (zoon van Eric, negen keer). Maar dan de 40+. Daar miegelt het van de Trappisten en ze doen het nog goed ook.

Het eindklassement na de laatste wedstrijd op Oudejaarsdag 2017 overziend, krijgen we het volgende beeld van onze meestrijdende clubgenoten.

De beste Trappist in de 40+ is wederom Sander Baas (zie foto). Hij streed lang met Jeroen van Hoeijen om plek vier in de competitie. Tot zijn derailleur er genoeg van had en twee keer brak. Daardoor zakte hij naar de achtste plaats.

Op plek 14 vinden we Willard Gerritsen, die heel stabiel presteerde en één mooie uitschieter had: de tweede wedstrijd bij de Kampioen. 

Vlak achter hem, op plaats 17, komt Rinus Cerfontain. Hij reed ook heel gelijkmatig en werd daarnaast Clubkampioen Veldrijden op 7 januari 2018. Alleen bij de NES kreeg hij materiaalpech. Bovendien werd hij eerste in het Algemeen Klassement 60+. 

Jan Repko en Jan Maarten Deurvorst staan respectievelijk op plek 26 en 27. Maar dat is vertekend, want Jan deed drie keer niet mee. JM ging steeds beter rijden. Mocht hij in het begin van het seizoen in zijn handjes wrijven bij een plek in de top 50 (sinds dit jaar krijgen namelijk de vijftig besten punten, daarvoor was dat de top 30), bij de laatste wedstrijden stond hij steeds in de top 30. 

Peter Giljam is de volgende op plek 31, maar hij deed maar negen keer mee en viel daarbij ook nog eens twee keer voortijdig uit. 

Op 32 staat Bart Bijvoet, de nummer 2 van het CK Veldrijden. Als hij er is rijdt hij sterk. Maar vier keer was Bart afwezig en hij kreeg ook nog een keer materiaalpech.

Marlin Burkunk vinden we op plaats 36. Hij reed elf keer mee. In de Nes brak zijn ketting.  

Mike Cooper staat in het algemeen klassement op 41. Na de openingsrit in Nieuwveen, waar hij 30ste werd, kwam hij een hele poos niet en moest er daarna opnieuw inkomen. 

Joost Hartog is de beste B op 46 en 2de in het 60+ klassement. Hij finishte meestal binnen de top 50 met twee uitschieters: op Nieuwveen werd hij 33ste en bij de tweede wedstrijd van de Kampioen zelfs 27ste.

Eric van den Heuvel werd 49ste. En tweede B.
Koen Denecker werd 58ste met acht deelnames. Hij veroverde goud op het CK Veldrijden bij de B.
Klaas Fopma werd 60ste in de ACC. Met één uitschieter: Bij DTS werd Klaas 38ste. 

Mart Dominicus ging aanvankelijk als een trein, zeker toen het natter werd. Bij Excelsior was hij 23ste, zijn beste uitslag. Maar daar ging het mis met zijn achillespees. 

Verder deed Djoen Liem vier keer mee, maar had daarbij minstens zeven keer materiaalpech. Nu heeft hij naar eigen zeggen, een ACC trauma.  Evert Fermin en Natascha Darlang waren er drie keer. Pieter Jan Jongen deed mee in Nieuwveen, maar verder niet meer, net als Niek Mulder en Henk Steenhuis. Maar  laatstgenoemde reed dan ook de sloot in en ging volgens de overlevering zelfs kopje onder. Leendert Pot was er alleen bij de tweede wedstrijd, bij WVA, maar kreeg om onbekende redenen geen enkel punt. 

Al met al was het een veldritseizoen zoals die hoort te zijn: met veel modder. De parcoursbouwers waren dit jaar ook in vorm. Er was van alles: modderdijken, dikke onbegaanbare slijk (Nieuwveen), zandbakken, fietsenrekken waar de renners doorheen werden geleid (Ouderkerk) een trap (Twiske), een manegebak (Excelsior), koeienflatsen (Nes), een wasboord (Ulysses) en sneeuw (DTS).

Alleen een achtbaan-looping, een wip en een kroeg ontbraken nog. Misschien wat voor volgend jaar?

Jan Maarten Deurvorst

Hier kun je alle uitslagen nog eens nakijken.

Twiske-Cross 2017

GRANDIOOS SCHOUWSPEL DANKZIJ DE HULP VAN VELEN

Ach, wat was het plots een prachtig gezicht: onze eigen ACC-cross in het volle, herfstachtige zonlicht. Een beetje schilder zou er zijn vingers bij aflikken.

Vooraf hadden we al rekening gehouden met een scenario zoals we dat van vorige edities kenden: dat we moesten zien te overleven in beestenweer. De voorspellingen waren immers wederom bar en boos. Maar tijdens de 40+ koers waren de omstandigheden al beduidend minder slecht dan was voorspeld, en tijdens de 40- wedstrijd brak op een gegeven moment het wolkendek volledig open en schenen er opeens goddelijk stralen op het parcours.

Dat had iets van een openbaring. Nu zagen we pas goed hoe fraai het kleurige lint van renners zich onder een knalblauwe deken al slalommend door het groen/bruingele landschap bewoog. Die verrukking duurde maar even (de koers was nog niet afgelopen of de kranen gingen boven weer open), maar dit moment, deze aanblik namen ze ons niet meer af. Hier doen we het allemaal voor.

En ‘we’ dat zijn er velen. Om een wedstrijd met meer dan 200 deelnemers, op een open terrein, met een route van boven de 2,5 kilometer in goede banen te kunnen leiden, heb je vele handen nodig. Die waren er gelukkig in overvloed. Vandaar een welgemeend hartelijk dank aan ieder die een bijdrage heeft geleverd. Vanuit onze eigen club waren dat: Mara, Manja, Loes, Jeannette, Inge, Marieke, Briek, Frans Donze, Frans Blom, Bert, Leon, Eric, Niek, Hans, Gerard, Sander, Koen, Joost, Djoen, Bart en Marlin.

Daarnaast kregen we onmisbare steun van Alex Schuttert, WTC De Amstel & Hein Mouris, Sjon van den Berg en zoon, WVA Ed Bosse & Frans van Rossum, Beekhoven Bikes, Zorgboerderij De Marsen, Wouter, Joop & Nathan en natuurlijk parcours-bewaker Marc Kooijman. Zonder jullie geweldige hulp hadden we dit niet kunnen doen en hadden we dus ook het genoemde grandioze schouwspel moeten missen.

Namens de crosscommissie (Rinus, Jan, Jan Maarten en Klaas),

Mart Dominicus

Meer foto’s

Uitslagen

Amsterdamse Crosscompetitie 2017-2018

De Amsterdamse Cross Competitie gaat in de winter van 2017-18 om twaalf wedstrijden die op parcoursen in en om Amsterdam worden verreden. Wil je als verstokte wegrenner eens helemaal out-of-the-box gaan, dan is een keer crossen zeker aan te raden. Maar pas op, het is verslavend. Wie eenmaal met zijn snuit vol in de modder is terechtgekomen, is voorgoed verkocht!

De eerste wedstrijd in de ACC is verreden op zondag 15 oktober in Nieuwveen en de reeks wordt op 31 december afgerond bij de WVA, Sportpark Sloten. Vast onderdeel van het programma is de cross die we zelf organiseerden in ‘t Twiske, dit jaar op zondag 12 november. 

De volledige agenda, uitslagen en reglementen staan op de ACC-website.