FC TRAPPIST

Wielrennen zonder Woerdense Verlatingsangst (80 km)

Afstand: 80 km
Lokaties: Amsterdam (start), Muiden, Weesp, Driemond Abcoude, Vinkeveen, Woerdense Verlaat, Uithoorn., Amsterdam
Ondergrond: asfalt
Strava: route-link
Windrichting: Bij West tot Zuid-West, route met klok mee


Draaien langs de waterkant van het IJsselmeer, Vecht, Gein, Winkel, Angstel, Vinkeveense Plassen, Kromme Mijdrecht en de Amstel

Het mooie aan deze wielertocht is dat je constant langs een wateroever rijdt. Het is oer-Hollands landschap. Amsterdam uit begint het eigenlijk al. Je houdt tot aan Muiden het IJsselmeer aan je linkerkant. Op de dijk tussen de Praxis en Muiden loopt een fantastisch wielerpad, waar vooral de schapen je grootste tegenstanders zijn. Je hoort het water klotsen en je ziet het fort Pampus liggen in het IJsselmeer. Er staat hier een KOM op het segment ‘SCHAPENSTRONT’ (4.2 km) van 5:25, dat is 46,8 km/u gemiddeld.

In Muiden rijd je via Weesp tot aan fort Uitermeer langs de rivier de Vecht.
Dan steek je 3 km over een waterloos tussengedeelte maar in Driemond kronkel je al weer heerlijk langs ’t Gein, het riviertje waar een metrostation in de Bijlmer naar is vernoemd. Aan de zuidkant van ’t Gein, in de bocht dicht bij Abcoude, ligt ook de bekende molen die Piet Mondriaan in 1903 zo’n twintig keer geschilderd heeft. Zijn schilderij Oostzijdse molen aan het Gein bij maanlicht hangt in het Rijksmuseum.

In Abcoude rijdt je langs de Winkel en de Angstel naar Baambrugge. Daar kies je de Baambrugse Zuwe, een dijk dwars door de Vinkeveense plassen. De bekende patserige droomhuizen waar nouveau riches als Johan Cruyff en Andre Hazes in kamerjas in de tuin hun karpers stonden te voeren. Daarna rij je via Wilnis weer op een ‘Zuwe’: de Wilnisse Zuwe. Een zuwe is een dijk dwars op de hoofddijk. Na 5 km kom je bij het plaatsje Woerdense Verlaat, waar de rivier de Kromme Mijdrecht begint.

Woerdense Verlaat is een sluis
Ik heb de tocht Woerdense Verlaat genoemd omdat dit punt ongeveer op de helft ligt (40 km) van de tocht maar vooral omdat deze titel ook weer herinnert aan water. Het “verlaat”, de sluis tussen de Grecht en de Kromme Mijdrecht, was in de middeleeuwen al een strategisch punt. De schepen die via de Kromme Mijdrecht naar Amsterdam wilden varen moesten sluisgeld betalen. Je ziet trouwens niets van die sluis omdat je al eerder langs de Kromme Mijdrecht gaat rijden. Qua waterkant is dit wel een hoogtepunt qua natuurschoon en ook ideaal om te intervallen. De Mijdrecht is zo kronkelig dat je een half uur lang van kromming naar kromming kan rijden, tot aan Uithoorn. Er zijn wielerlclubs die hier ’s zomers speciaal naar toegaan en in tweetallen langs de Mijdrecht te intervallen.

Uithoorn – Amsterdam
De Kromme Mijdrecht komt op de hoogte van Uithoorn uit in de Amstel. Dan zit je op 15 km van Amsterdam: het is een bekende terugtocht-route voor veel wielrenners die in de omgeving toeren. Je hebt de Amstel aan je rechterhand en met een beetje geluk kun je een wiel pakken van een groepje. In Ouderkerk steek je de brug over en heb je de Amstel aan je linkerhand. Die weg is stiller qua autoverkeer. Sprintje naar de Rozenbrug en de Woerdense Verlaat zit er op.